KEÇİÖREN`DEN BÜYÜK DESTEK"

KEÇİÖREN`DEN BÜYÜK DESTEK

?Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi?ne destek veren Keçiören Belediyesi?nin düzenleyeceği proje tanıtım toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan ve Keçiören Belediye Başkanı

  Tanıtım toplantısında ayrıca atık yağların geri dönüşüme kazandırılmasından elde edilen gelirle alınan görme engelli bastonları, hasta yıkama sedyeleri ve akülü tekerlekli sandalyeler de engelli vatandaşlara teslim edilecek.

Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi; bitkisel ve hayvansal atık yağların sebep olduğu çevre kirliliğinin ve tahribatının önlenmesi, halka atıkları ayrı toplama alışkanlığının kazandırılması, geri kazanılabilecek binlerce ton atığın ülke ekonomisine geri döndürülmesi amacıyla 1 Temmuz 2013 tarihinde ülke genelinde başlatıldı. Proje kapsamında toplanan bitkisel atık yağların geri dönüşüme kazandırılması ile elde edilecek gelirler, engelli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor.

Projenin uygulaması ise evlerde kızartma sonrası pet şişe vb. kapalı bir kapta biriktirilecek olan yağların, okul, cami, muhtarlık ve merkezi yerlerdeki toplama noktalarına yerleştirilen proje logolu yeşil bidonlara pet şişeyle birlikte ağzı kapalı vaziyette bırakılmasıyla gerçekleştiriliyor.

Keçiören Belediyesi, proje kapsamında ambalaj atıklarını toplamak için ilçe geneline 16 bin iç mekan ve 400 dış mekan atık toplama kutusu yerleştirdi. Belediye bünyesinde 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet veren bir Atık Danışma Merkezi birimi oluşturdu. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Keçiören’de 100 bin 375 ton ambalaj kağıdı, 2 bin 193 kg pil ve 73 bin 142 kg bitkisel atık yağ toplandı.

Projenin Türkiye genelindeki toplama noktası sayısı ise bugün itibariyle 17 bine ulaşırken, sayının Aralık 2013 itibariyle 50 bine çıkması bekleniyor.

Ülkemizde yılda 1,5 milyon ton bitkisel ve hayvansal yağ kullanılırken, bu yağlardan yaklaşık 300 bin tonunu atık yağlar oluşturuyor. Ancak bu miktarın sadece 10 bin tonu toplanarak geri dönüştürülebiliyor. Geride kalan bitkisel ve hayvansal atık yağlar ise evlerde ve işyerlerinde lavabolara dökülüyor. Lavabolara dökülen bu yağlar içme sularını ve denizleri kirletirken, hem bu sularda yaşayan canlılara zarar veriyor hem de deniz ürünlerini tüketen insanlarda kanser vb. hastalıklara sebep oluyor. Bu önemli etkinliğimizde siz değerli basın-yayın mensuplarımızı da aramızda görmek istiyoruz.