Kışlada şaşırtan bilanço!

Kışlada şaşırtan bilanço!

Meclis İnsan Hakları komisyonu’Asker Hakları’ adıyla yürütülen kötü muamele ve intiharları görüştü.

Komisyon, “Asker Hakları” adıyla yürütülen sivil girişimin başvuruları üzerine dün askerlikte kötü muamele ve intiharları görüştü. Komisyon Başkanı Üstün, son 2,5 yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda 934 erbaş ve erin intihar ettiğini, şehit sayısının ise 2,5 yılda 233 şehit, son 10 yılda 818 olduğunu açıkladı.

KIBRIS HALEN SAVAŞTA MI?


Üstün şunları söyledi:

“Son 10 yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda. Bu rakamlar kabul edilemez. Bunun üzerine hep birlikte gitmemiz lazım. Bize başvuruların önemli kısmı batı illerinden geliyor. Dolayısıyla ‘Böyle olayların üzerine gidilirse terörle mücadelede zafiyet oluşur’ dememek lazım. Şikayet sayısında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından enteresan biçimde Kıbrıs geliyor. Kıbrıs’ta halen savaş mı devam ediyor? Çok katı bir disiplin var. Anayasa’da askerlik hem hak hem görev olarak düzenlenmiş. Görev denince ‘İlla ki bunu yapacaksın, ne olursan ol yapacaksın’ mantığı doğru değil. Kışlada göreve başlayan genç teğmenler, üst teğmenler de ‘Ben yapıyorum, sen de yapacaksın’ yaklaşımıyla hareket ediyor. Psikolojisi bozulsa dahi dayatmalarla insanların intihar süreçleri yavaş yavaş kolaylaştırılıyor.”

ÜSTLER MÜKEMMEL YARATIKLAR MI?


Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener de, “Üstler dingin, akıllı, herhangi bir sorunu olmayan mükemmel yaratıklar, ama erler psikolojileri bozuk, sıkıntılı adamlar gibi görülüyor. Üstlerin psikolojisi bozulmaz mı? Nitekim pimi çekilmiş bombayı veren de bir komutan. Askere giden herkes ‘Bir bitse de gitsek, burası kurtulacak bir yerdir’ sözünü söylüyor” dedi.

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu ise kötü muameleden dolayı ceza alan, mahkemeye verilen rütbeli sayısının 2008’de 637, 2009’da 709, 2010’da 758, 2011’de 857 ve 2012’de 515 olduğunu belirtti.

KLİNİKTE 139 BİN GÖRÜŞME


Vurucu şunları söyledi:
“Bu da gösteriyor ki bu tür ihlaller halinde idarenin uygulaması kesinlikle yargıya götürmek ve gerekli müeyyideleri uygulatmak. Burada bir taraf değiliz ve birlikte çalışmak durumundayız. İnsan haklarına riayet hepimizin görevi. Asta karşı cebir, şiddet ve kötü muamele suçu yasalarda düzenlenmiştir ve çok ciddi müeyyideleri vardır. Astını kasten itip kakan, döven amir 2 seneye kadar hapisle cezalandırılır. Bu suçların tespiti halinde derhal yasal işlem yapılır. TSK, sorunlu personelin önceden tespiti yoluna gitmekte ve önleyici tedbirleri almaya gayret etmektedir. İlk olarak askerlik şubelerinde yavrularımızın ruhsal sorunları var mı yakından değerlendirilmekte.

İNTİHAR GRUBU


Rehberlik ve Psikolojik Danışma servislerimizde görüşme yapılan asker sayısı bir yılda 139 bin 380’dir. Türkiye genelinde 20-24 yaş aralığı en fazla intiharın meydana geldiği yaş aralığıdır. Askerlik hizmeti de bu yaş grubu içerisinde yapıldığında intiharların bu döneme rastladığını kabul etmek lazım. İntihar olayları bütün dünyada artan bir seyir göstermesine rağmen TSK’da yıllara bağlı olarak azalmaktadır. Bugüne kadar ölüm olaylarından araştırılmamış, şüpheli bırakılmış tek vaka yoktur.”

ANINDA İHBAR

Toplantı sırasında sivil girişimin temsilcisi Tolga İslam, kendisine gelen bir mesajı okuyarak, darp edilen bir askerin yardım istediğini söyledi. Vurucu da “Bilgilerini verin hemen ilgilenelim” diyerek konuyla ilgileneceğini belirtti.