E-Twinning üzerinden kuruculuğunu Ankara Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi Resim Öğretmeni Hilal Sevgen Abacı ile Öğretmen Kubilay Ortaokulu Resim Öğretmeni Nermin Sinan’ın başlattığı proje, AB ülkelerinde büyük ilgi gördü.
Türk öğretmenlerin başlattığı projeye Türkiye’den ve AB ülkelerinden 16 okul katıldı. Proje, engelli ve otizmli özel öğrencilerin öğrenimlerini hedeflemekte.
eTwinning Projesi kapsamında görme engelli, otizmli özel öğrencilerin kültürel mirasımız olan masalları ve kültürümüze ait motifleri anlamaları ve dokunabilmeleri için dokunsal duyu materyali hazırlanıyor.
Projede öğrencilerin dokunma duyularını harekete geçirecek hem işitsel hem duyusal öğrenmeleri hedeflenirken, görme engelli ve otizm tanılı öğrencileri kültürümüze ait sanat materyalleri ile buluşturmak isteniyor.
Görme engeli veya otizm tanısı olmayan öğrenciler, kabartmalı materyalleri özel gereksinimli arkadaşları için hazırlayarak öğrenimi gerçekleştirirken birden fazla duyuyu aktif hale getiriyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan proje kurucularından Öğretmen Kubilay Ortaokulu’ndan Nermin Sinan; "En önemli amacımız otizmli ve görme engelli bireylere karşı farkındalık oluşturmak, kültürümüze ait masalları ve motifleri onlarla buluşturarak bu farkındalığı beslemek” dedi.
Sinan, şunları söyledi: “Projede öğrencilerin özel gereksinime sahip arkadaşlarını düşünerek onlara özel etkinlik hazırlamaları ile öğrencilerin masal ve motiflere ilişkin bilgisi artarken özel gereksinimli öğrencilerde konu hakkında birden fazla duyunun uyarılması ile aktif öğrenme gerçekleştirecektir.”
“Sanat herkes için ulaşılabilir olmalı ve engel tanımamalı” diyen Nermin Sinan, projede edebiyat ve sanat, sosyalbilgiler ve İngilizce alanlarında üst biliş ve disiplinler arası ilişkiler kurularak aktif öğrenme gerçekleştireceklerine dikkat çekti.
Proje kurucularından Ankara Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi Resim Öğretmeni Hilal Sevgen Abacı ise şunları söyledi: “Projemiz özel gereksinimli öğrencilere yönelik dokunsal ve işitsel materyaller tasarlamaya yönelik bir proje. Normal öğrencilerimizle özel gereksinimli öğrencilerimizin empati duygusunu geliştiren projemizle onların da kültürel mirasımız olan öğelere dokunarak masallarımızı duyarak sanatsal öğeleri tanımalarını sağladık.”
Türk ve yabancı ortaklarla uyum içerisinde çalıştıklarını belirten Abacı, dil becerilerini geliştirici çalışmalarda Türk kültürünün önemli masallarından olan Nardaniye Hanım masalını takım çalışması ile Türk ve yabancı ortaklarla hem Türkçe hem İngilizce seslendirdiklerini ifade etti.
Resim öğretmeni Hilal Sevgen: “Projemizi görsel sanatlar dersimizle de entegre ederek Multi disiplinler arası paylaşımlar yaptık. Etkinliklerimiz Türkçe, Bilişim, Sosyal bilgiler, tasarım, İngilizce gibi derslerle paralel iletişim içerisinde yapıldı. Dokunsal ve işitsel duyuların harekete geçirdiği etkinlikler özel gereksinimli öğrencilerimize katkı sağladı. Sanatın evrenselleştiği projemiz amacına ve hedeflerine tüm ortaklarımızın özverili çalışmalarıyla ulaştı” dedi.
Türkiye ve AB ortaklığında gerçekleşen projenin okul öğretmenlerinin projeye ilişkin görüşleri ise şöyle;
Gülay YILDIZ GARGI (Eriklice Ortaokulu): Projemiz görme duyma gibi özel gereksinimi olan öğrenciler için farkındalık oluşturan bir proje. Öğrencilerimizle bu projede olmaktan gurur duyuyoruz.
Sema ÖZARSLAN (Sultanbeyli Çok Programlı Anadolu Lisesi): Uzman davetlilerimizle kullandığımız web2 araçlarıyla dokunsal ve işitsel materyaller oluşturduk.
Serkan GEZMEN (Kadıköy Leman Akpınar Ortaokulu): Nardaniye Hanım masalını Avrupa ve Türk ortaklarımızla ingilizce ve Türkçe sesli masal videosu oluştururken öğrencilerimiz çok mutlu ve heyecanlıydı.
Rukiye ÖLMEZ (İnegöl Nene Hatun MTAL): Yapılan etkinlikler ortaklar arası iletişim olan e-twinning ortamında tam bir paylaşım ve birliktelik içinde yapıldı.
Yurdagül ÜNVER İPEK (Keçiören Bilim ve Sanat Merkezi): Projemiz uluslararası bir proje. Karşılıklı ortak duygularla ve etkinliklerle yaptığımız projede öğrencilerimiz, yabancı ve Türk arkadaşları ile özgün çalışmalar yaptı.
Sümeyra TEMİZHAN (Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi): Avrupa ve Türk ortaklarımızla görme duyma gibi özel gereksinimli öğrencilerimizle diğer öğrencilerimizin empati duygusu gelişti.
Burcu KÜÇÜK (İsa Yusuf Alptekin Ortaokulu): Bu proje her öğrencimiz için faydalı, bilgi paylaşımına, beraber çalışmaya mesafeler uzak olsa bile aynı duyguların paylaşılabilmesine sebep oldu.
Afife SELEK (Abdurrahim Karakoç Ortaokulu): Yaptığımız etkinlik ve çalışmalar Türkçe ve İngilizce olduğu için dil gelişimine de faydalı oldu.
ArgyroulaPetrou (Yunanistan/SpecialGymnasium of Athens): Dolu dolu etkinlikler yaparak uyum içerisinde çalışıldı.
AjsheBeqiri (Skopje, Kuzey Makedonya/SUGS “ZefLushMarku”-Skopje): Çok güzel bir proje, öğrencilerimiz için oldukça öğreticiydi.
CarmenLuz Mora Mendoza (Los Llanos De Aridane, İspanyaI/ES JoséMaríaPérezPulido): Muhteşem deneyimler kazandık.
CristinaMaxim (SatuMare, Romanya/ColegiulEconomic"GheorgheDragoş"): Yaptığımız etkinlikler ve bilgilendirici uzman davetlilerle çok şey öğrendik.
MarijaCik (Zagreb, Hırvatistan/OsnovnaškolaGranešina): Bu projede yer almak gurur verici.
MarijaGajski (Grad Zagreb, Hırvatistan/MARIJA GAJSKI): Türk kültür ve motiflerini tanımak ve bunları özel gereksinimli öğrenciler için yapmak çok güzeldi.
Haber: Birgül UZUN