Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık ve yiğitlikleriyle adeta destan yazarak tarih sayfalarında yerini alan İnebolu Parkı Dikmen Keklikpınarı Mahallesi’nde açıldı. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın İnebolu Belediye Başkanı’na teklif etmesi sonucu İnebolu Belediyesi’nin de katkılarıyla kısa süre içinde hazırlanan park, Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul’dan Kastamonu’nun ilçesi İnebolu Limanı’na gelen cephanelikleri Ankara’ya ulaştıran kahraman halkın anısını gelecek kuşaklara yansıtacak.
Keklikpınarı Mahallesi 901. Cadde ile 918. Sokak kesişiminde yer alan 6 bin 500 metrekare alana sahip parkın açılışına Bülent Tanık’ın yanı sıra CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Bülent Kuşoğlu, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, İnebolu Belediye Başkan Vekili Fatma Yılmaz, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof.Dr. Haluk Pamir, Prof. Dr. Şükrü Bozkurt, Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Şen, Çankaya Belediyesi Meclis Üyeleri ve bürokratları, muhtarlar, İnebolu’dan gelen vatandaşlar, çeşitli okullardan öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda Dikmenli katıldı.
İNEBOLU, ÇANKAYA BELEDİYELERİ VE ODTÜ ARASINDA Kİ İŞBİRLİĞİ
Çok zor şartlarda başarılabilecek bir işi başarmış olan yüzlerce, binlerce isimsiz kahramanı anarak sözlerime başlamak istiyorum diyen ODTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof.Dr. Haluk Pamir, “ İnebolu, Çankaya Belediyesi ve ODTÜ arasında ki özel bir işbirliğinden bu park doğmuştur. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Parkta ki rölyefte gördüğümüz o mücadeleci insanlar, yıkılmayan azmin, rahmetli Turgut Özakman’ın hiç silinmeyecek biçimde tarihe geçirdiği azmin göstergesidir. Burada hazırlanacak bir okuma köşesi ile burası bu bilinci daha da iyi yaşatan, hatırlatan, çoğaltan bir ortam olabilir” şeklinde konuştu.
İnebolu Belediye Başkan Vekili Fatma Yılmaz’da İnebolu Parkı’nın Çankaya’da hayat bulmasında katkıda bulunabilmekten onur duyduklarını belirterek, “Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Prof. Dr. Haluk Pamir ve diğer tüm emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
TANIK: “ODTÜ’NÜN YAŞADIKLARINI SALDIRI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM”
Açılış konuşmasının başında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde yaşananlara değinen Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık; “Türkiye’nin aydınlanmasına dönük tıpkı İnebolu’dan başlayan istiklal yolu, özgürleşme ve aydınlanma sürecinin devamını kurgulayan, devamını oluşturan ODTÜ’nün kurumsal yapısını, yönetimini, öğretim üyelerini, öğrencilerini dünüyle, bugünüyle bir kez daha saygıyla selamlıyorum. Ödüllü bir ormanı kuran ODTÜ’lülerin bu kurdukları orman nedeniyle Ankara için ne denli önemli olduklarını bir kez daha vurgulamak isterim. ODTÜ’nün bugün yaşamakta olduklarını bir sıkıntı olarak değerlendirmek yerine bir saldırı olarak değerlendirmeyi tercih ederim. ODTÜ, ne yazık ki seçime dönük bir manevranın hedefi olma durumundadır ama hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki ODTÜ, onca büyük akılla, onca büyük deneyimle, onca büyük özveriyle sağ sağlim çıkacaktır. Tıpkı Anadolu insanının 90 küsür yıl önce bağımsızlık savaşında işgalden kurtulmak için vermiş olduğu gibi mucizeler yaratabilecek kapasiteye sahip bir yapıdır” ifadelerinde bulundu.
Tanık ayrıca; “İnebolu’yu Ankara’ya özgürlük yolu olarak bağlayan yeni kardeşlik ilişkisini başlatmış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bir bütünün parçasıyız zaten. Duygularla, özgürlük anlayışıyla bir bütünün parçası olduğumuzu unutmayacağız, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
KUŞOĞLU: “BİRBİRİMİZE MUHTACIZ. AYRI, GAYRI, ÖTEKİ YOK ARAMIZDA”
CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Bülent Kuşoğlu ise konuşmasında Bülent Tanık’ın Çankaya’da kendi döneminde 100’ün üzerinde park açtığını belirterek; “Başkanımız çok mütevazı davranıyor. Çevre, doğa ve kültürümüzle ilgili olarak çok güzel faaliyetler yapıyorlar, kendilerini kutluyorum. Bu park diğerlerinin de üzerinde çok özel biri temaya da sahip. Bu ülkeyi çok zor şartlarda kurduk ve bu noktaya getirdik. Bunu hiç unutmamamız lazım. Hepimiz kardeşiz, hepimiz birbirimize muhtacız, ayrı, gayrı, öteki yok aramızda. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.
DENK KAYIĞI VE İNEBOLU EVİ
Konuşmaların ardından İnebolu’dan gelen “Heyamola” ekibi güzel bir gösteri sundu. Parkta bulunan kahramanlık rölyefinin önünde hatıra fotoğraf çektirildi ve ardından park gezildi. İçinde, piknik amaçlı pergolalar, çocuk oyun ve spor alanları, basketbol sahası, kondüsyon alanı, kum havuzu ile yeşil alanlar bulunan park, İnebolu’ya özgü 8.80 metre boyunda, 1.92 metre eninde ve 0.90 metre yüksekliğinde olan ve günümüz yapım tekniklerinden farklı olarak inşa edilmiş ve bu özelliği ile dünyada bilinen tek örnek olma özelliğine sahip İnebolu Denk Kayığı’nı da içinde barındırıyor. Ayrıca, parkın bekçi kulübesi de İnebolu Evlerinden esinlenilerek bir minyatür kulübe olarak tasarlandı ve uygulandı.
Ankara
22.11.2024