Mamak Siyasetine Son Dakika Golü

Mamak Siyasetine Son Dakika Golü

Tıp Dünyasının kapıları Mamak`ta Aralanacak

Sağlık bilimleri alanında dünyanın ümit bağladığı ve her geçen gün daha yoğun bir şekilde üzerine araştırmaların yapıldığı “Kök Hücre” çalışmaları için Mamak Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza attı. Mamak Belediyesi, Sağlık Bilimleri İleri Teknoloji Araştırma Vakfı ile birlikte Türkiye’nin ilk kök hücre araştırma üzerine kurulacak merkezi olan Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün protokolünü imzaladı. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Yeter, Hacettepe Üniversitesi Teknokent A.Ş Yönetim Kurul Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Tuncay Delibaşı tarafından imzalanan protokolle, Türkiye dünyanın en gelişmiş kök hücre teknolojilerine ve tedavi yöntemlerine sahip olacak.

 

Beyin göçüne son

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül; “Mevcut üniversitelerin tekrarı olmayacak ve dünyada yalnızca Amerika, Almanya ve Hollanda gibi 3 ülkede bulunan bir merkezi Türkiye’de Mamak’ta kuruyoruz. Türkiye yıllarca beyin göçü verdi. Burada kurulacak üniversiteyle bu süreci tersine çevireceğiz. Bu merkez ismini ilerde açıklayacağımız ve dünyanın en prestijli iki üniversitesiyle işbirliği yapacak” dedi.

 

Birçok yönüyle ilkleri bir arada bulunduruyor

Merkezin hedefleri hakkında kısaca bilgi veren Doç. Dr. Ekrem Yeter; “Mamak Belediyesi işbirliğiyle kurduğumuz bu merkezde lisans üstü ve doktora öğrencisi yetiştirmek; patent ve patent sonrası üretim için destek sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Kurulacak merkezin yapısı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tüncay Delibaşı ise; “Farklı bir konseptle üniversite kuruyoruz. Ülkemizde özellikle doktora sonrası bilgi ve birikim ürüne çevrilmiyor. Gelişmiş ülkelerde post doktora denilen dönemde yani doktora sonrası dönemde çok ciddi şekilde üretim yapılıyor. Başlangıçta lisans eğitimini tamamlamış beyinleri ülkemize çekmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Dünyanın en gelişmiş temiz odalarından biri

Enstitü bünyesinde kurulacak fakülteler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Tuncay Delibaşı; “Merkezimizde dünyanın en gelişmiş temiz odalarından birisi yapılacak. Türkiye’de iki tane  ruhsatlı temiz oda Trabzon ve İstanbul’da bulunuyor. Bu merkezlerden farklı olarak burada kök hücre çalışmalarının yanı sıra adacık hücre çalışmaları da yapılacak” dedi.

 

Laboratuar bu yıl sonunda bitirilecek

Merkezde ilk olarak araştırma laboratuarları bu yılın sonuna kadar tamamlanacak. 2017 yılının başında bütün birimleriyle tamamlanması hedeflenen merkezde öğrenci ve eğitimci kadrosuyla toplam 4 binden fazla kişi çalışacak. Mamak Sağlık ve İleri teknoloji Enstitüsü için Mamak Belediyesi gerekli arazi ve altyapı çalışmalarını hızla tamamlayacak.

 

İlk etapta üç fakülte kurulacak

Başlangıç için öncelikle üç fakülte kurulacak. Bu fakülteler;

 

1)      Mühendislik ve Yaşam Fakültesi (kök hücre mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği, biyoteknoloji mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, biyoenformatik mühendisliği, medikal jeoloji mühendisliği, biyomühendislik, enerji mühendisliği, gıda mühendisliği, nanoteknoloji, yapay zeka yazılımları, kalibrasyon)

 

2)       Açık Öğretim Fakültesi

 

 

3)       Tıp Fakültesi (anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, patoloji, farmakoloji, biyoistatistik, tıp etiği ve deontoloji, tıp hukuku, genetik, klinik kök hücre uygulamaları, havacılık hekimliği, spor ve doping hekimliği, organ ve doku transplantasyonları) kurulacaktır.

 Haber: Orhan Aydan