Bütçeye ilgisiz müdürler
2015 Yılı Performans Programı için söz alan Mamak Belediyesi CHP Grup Başkanı Necattin Kahraman kentsel dönüşüm projelerinde üniversitelerin ilgili kurumlarından ve halktan görüş alınmadığını belirterek, 2010 Yılı Performansa kitapçığında yer alan Mamak Belediyesi sınırlarının 34 500 hektar olarak görünürken bu yıl bu rakamın 24 bin 28.922 hektar olarak gösterilmesinin nedenini sordu. 1991 yılında imar çalışmaları tamamlanmış, tescil işlemi yapılmış olan mahallelerin hiç yapılmamış olarak gösterilmesine açıklık getirilmesini isteyen Kahraman, dini tesis sayısının gösterilmediğine, bazı parsellerin park alanı olarak gösterilmesine rağmen üzerinde yapılaşmanın bulunduğuna, Kadın ve Aile Hizmetler Müdürlüğünün başka birim müdürlüğü tarafından yürütüldüğüne ve bütçesi yüksek gösterilmesine rağmen harcama birimi amirliğinin bulunmadığına dikkat çekerek yardım ödemelerinin Mamakmatik kartı ile yapılması talebinde bulundu.
Geleceğe yönelik yatırımlar yetersiz
Mal ve hizmet alımına değinen Kahraman, gider bütçesinin % 49.39’unu oluşturduğunu, 37 milyon 60 bin TL ile Sermaye Giderleri bütçesine (% 13)’lük pay ayrılmasının geleceğe yönelik yatırımların yetersiz olacağı anlamına geldiğini belirtirken, Hizmet Binası Kiralama Gideri için ayrılan 300 bin TL’nin hangi hizmet için kira ödeneceğini sordu.
Gündem görüşmelerinde söz alan CHP Meclis üyesi Yusuf Sağlık Mamak Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirdiği bölgelerde gecekondusu olan ve arsası kentsel dönüşüm kapsamında yol, sosyal donatı alanlarına denk gelen 1000 – 1500 aileyi ima ederek imkan olduğu halde bu vatandaşlara herhangi bir yaşam alanlarından faydalanmaları sağlanmadığını iddia etti.
Reklama rekor bütçe
CHP’li meclis üyesi Rıza Kaplan ise personele tek tip yaka kartı uygulaması getirilmesinin belirtilmesine rağmen her müdürlüğe farklı yaka kartı yaptırılması için 2014’te 70 bin 409 TL ayrılmışken, 2015’te yeniden yaptırılması için neden 100 bin TL ve yaka kartlarının ebat ve renklerinin belirlenmesi için 67 bin TL bütçe ayrılmasının nedenini sordu. Faaliyet maliyet tablosunda 100 bin adet el broşürü dağıtılması, 200 pankart asılması için belirlenen 1 milyon 970 bin 24 TL ödeneğin fazla olduğuna değinerek kimler tarafından bu hizmetlerin yerine getirileceğini sordu. Aynı şekilde kaçak hafriyat yerlerinin tespiti için harcanan paranın fazla olduğunu vurguladı.
Doku uyuşmazlığı
Kardeş Belediye olarak Mardin ilinin seçilmesinin iki AKP’li belediye olmasından mı kaynaklandığı sorusuna Akgül, kardeş il olmasında ‘doku uyuşmasının’ gerekliliğini vurguladı dedi.
Toplantıda söz alan CHP’li Meclis Üyesi Haydar Demir, Kentsel dönüşüm projelerinin 60-70 M2’lik evlerinde komşuluk ilişkilerinin bittiğinin ve mimarinin Türk yaşam tarzına uygun olmadığına değinen Demir, kentsel dönüşümde yatay yapılaşmadan çok dikey yapılaşmanın gerçekleştiğini, bu durumun sağlıklı olmadığını söyledi. Belediye giderlerinin yaklaşık %70’i mal ve hizmet alımları için ayrıldığını belirten Demir belediyenin sadece öz işlerini yaptığını diğer alanların ise başkalarının eliyle yapıldığına vurguladı.