Mansur Yavaş: Önümüzdeki hafta 50 dosyayı daha savcılığa ileteceğiz

Mansur Yavaş: Önümüzdeki hafta 50 dosyayı daha savcılığa ileteceğiz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediyenin geçmiş dönemde ihale yoluyla uğradığı zararlara ilişkin 50 dosyanın savcılığa iletildiğini, 50 dosyayı da önümüzdeki hafta ileteceklerini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İsmail Küçükkaya’nın Fox TV’de Çalar Saat programına katılarak iki yıllık karnesini değerlendirdi.

Göreve geldiğinde her şeyi şeffaflaştırdıklarını ve bütün ihalelerin internet üzerinden görülebildiğini anlatan Yavaş, “1250 ihalemiz canlı yayınlandı. Buna Büyükşehir Belediyesine bağlı şirketler de dahil. İhalelere en az 40 firma katılıyor. 80 liraya yapılan işi bugün 20 liraya yaptırıyoruz. Bir de aynı firma yapıyor. Bunun yorumu da halk yapıyor” dedi. Yavaş, zaman zaman neden aynı firmaya iş veriliyor sorularının da yöneltildiğini belirterek, “Açık ihale yapıyorum, herkes giriyor, fiyatı kıran alıyor. Ne yapmam lazım, ben de kendi firmamı mı kuracağım” açıklamasını yaptı.

Yavaş, göreve başladığında 8 Nisan’da belediyenin borcu 8.5 milyar lira iken, metro için belediyeden kesilen paranın artırılması nedeniyle aynı ayda 11 milyara çıktığını belirterek, “2 milyar 235 milyar lira eski dönemin borcunu ödedik. Bugün yine 11 milyar lira borcumuz var. Pandemi nedeniyle EGO çok zarar ediyor. Yolcu yarı yarıya indi. Sağlık çalışanlarımız ücretsiz kullanıyor. Biz de ulaşım sektörüne destek oluyoruz” dedi.

Belediyenin 30 bin olan personel sayısının 34 bine çıktığını da belirten Yavaş, bunun da taşerona yaptırılan işleri kendi bünyelerinde yapmalarından kaynaklandığını söyledi.

Belediyede sıfırdan bir sistem kurduklarını, önceden 90 bin TL’ye kadar olan alımları ihalesiz doğrudan temin yöntemiyle yapılırken, kendilerinin bunu tamamen ortadan kaldırdıklarını anlatan Yavaş, “Doğrudan alımların toplam bedeli 1.7 milyar TL. Az bir rakam değil. Artık bize bağlı şirketler de ihaleyi canlı yapmak ve çok sayıda katılımı sağlamak zorunda. Farklı l bir belediyecilik anlayışı getirmek istiyorum. Hiç kimse Mansur Yavaş kendi yakınlarını zengin etti, ihale verdi diyemez. Amacım namuslu bir şekilde, Ankara’ya yakışır şekilde hizmet edip, gayet güzel çalıştı dedirtmek” diye konuştu.

Yavaş, kendisinin çılgın projesinin olmadığını, bu projelerin maliyetlerini herkesin gördüğünü belirterek, “Benim en büyük projem Ankara halkını zengin etmek, eğitimde fırsat eşitliğini yakalamak” dedi.

ÇİFTÇİLER İLE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM

Mansur Yavaş, kırsal kalkınmaya çok büyük destek verdiklerini, 1150 çiftçiye sözleşmeli üretim yapmak için tohum verdiklerini, böylece hem üretimi desteklediklerini, hem de vatandaşa gelir sağladıklarını kaydetti.

Pandemi nedeniyle işsizliğin arttığına da işaret eden Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 300 bin kişinin iş başvurusu yaptığını söyledi.

Pandemi döneminde 300 bin aileye yardım dağıttıklarını, sosyal yardıma ihtiyacı olan herkesin arkasında belediyenin olduğunu bildiğini anlatan Yavaş, belediyeden 160 bin ailenin düzenli olarak sosyal yardım aldığını söyledi.

Mansur Yavaş, 2 yıl içinde yatırım yapacakları tüm projeleri toparladıklarını, önceliğinin su ile ilgili altyapı problemini çözmek olduğunu söyledi.

İki yıldan beri suya zam yapmadıklarını ve 4 katrilyon liranın bu yolla Ankaralının cebinde kaldığını anlatan Yavaş, altyapı yatırımı yapmadığı için isim vermeden Gökçek yönetimini eleştirdi.

Yavaş, “Ankaralıya temiz su temin etmek, asbestli boruları değiştirmek bizim görevimiz. Halen köylerde, mahallelerde açıktan kanalizasyon akıyor, siz gidip helikopter alıyorsunuz. Birinci önceliğimiz açıktan akan bir tek kanalizasyon kalmayacak. Çeşmeden su almayan tek bir köy de kalmayacak. 400 kilometre asbestli boru değişecek. Polatlı’da 150 bin nüfus kalitesiz su içiyordu. Çöp, su, ulaşım gibi temel işleri bırakıp, şirketin biri Dubai’de otel alıyor. Neler, neler” ifadelerini kullandı.

YENİ DOSYALAR YOLDA

Mansur Yavaş, geçmiş dönemden 6 ihalede 2.8 katrilyon zarar olduğunu, 50 dosyanın sağcılığa gittiğini, önümüzdeki hafta 50 dosyanın daha gideceğini açıkladı.

“İnsanların pazar artıkları ile beslendiği bir yerde, bunun hesabının sorulması lazım” diyen Yavaş, “Bunlar aslında partili olamazlar. Benim kanaatim yolsuzluk yapanlar kim olursa olsun o partilerin arkasına saklanırlar, yolsuzluğum görünmesin diye” açıklamasını yaptı.

Hukukta bunun hesabını sorarken zorlandıklarını da anlatan Yavaş, “Benim görevim bir iddia varsa araştırıp yargıya taşımak. Ulak sistemine girdikten sonra bir gün mutlaka soruşturulur. Ankara’da 10-15 yılda 20 firma zengin olmuş” dedi.

Gazeteci Murat Ağırel’in ‘Parsel parsel’ kitabına ilişkin ‘Çok iyi bir iş yaptı” diyen Yavaş, hiç kimsenin Gökçek’e bulaşmaya cesaret edemediğini, herkesi mahkemeye verdiğini, ancak Ağırel ile ilgili mahkemeye başvurmadığını söyledi.

Haber: Birgün Gazetesi