Marmaris Belediyesi, geçen 1 Temmuz´dan bu yana ilçedeki kaçak yapılaşmayla ilgili çalışma başlattı. Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen köyleri de kapsayan denetimlerde imara aykırı olduğu tespit edilen yaklaşık 5 bine yakın bina için yıkım kararı verildi. Bunu binalara toplam 15 milyon lira da para cezası kesildi. Türkiye´de ´İmar Planı´ diye bir şeyin olmadığını belirten Marmaris Belediye Başkanı CHP´li Ali Acar, bunun işin başındaki üst düzey yetkililer, hukukçular tarafından bilindiğini. hatta İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporlarına yazdığına dikkati çekti.
´Memleket kilitleniyor´
Marmaris´teki imara aykırı yapılaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Acar şunları söyledi:
"Türkiye´de projeye ve imara aykırı yapılanma olabildiğince fazla. ´Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar uygunsuz imar olamaz´ diye bilinmesine rağmen bir şikayet mekanizması, bir hesaplaşma aldı başını gidiyor. Bu durumda da memleket maalesef kilitleniyor. Bu bir yıllık süre içinde yüzlerce konut, işletme ve otellerin de içinde bulunduğu ne kadar şikayet konusu olan yer varsa hepsine işlem yapmak zorunda kaldık. Yıkım kararları çıkardık, para cezaları kestik."
´Yıkım kararı aldığımız çok büyük tesisler var´
Ceza kesilen ve yıkım kararı alınan 35 turistik tesis içerisinde çeyrek asırlık bir otelin de bulunduğunu vurgulayan Başkan Acar şöyle devam etti:
"Bunca yıldır çalışan otelin, bilmem kaç santimlik imara aykırı durumu varmış. Bırakın Marmaris´i ülke genelinde tüm yapıları inceleyin mutlaka birkaç santim aykırılıklar çıkar. Ne yani şimdi biz bu birkaç santim için bu 25 yıllık oteli yıkmalı mıyız? Yazık günah değil mi? Ceza kestiğimiz ve yıkım kararı aldığımız çok ciddi büyük tesisler var. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kaçak yapılaşmaya karşıyız tabii ki ama, bunlar önceden yapılmış binalar. Küçük küçük unsurlar nedeniyle bu tür yerleri mühürleyip, yıkım emri çıkartmak zorunda kaldık. Bu anlayışla, bu iş bu şekilde yürümez. Yeni yapılan otellerden, 5 yıldızlı olanlarına kadar çok sayıda otel mühürlendi ve ceza kesildi. Ne olacak şimdi? Sezon ortasında bunların oteli boşaltıp kapıya kilit mi asmaları gerekiyor?"
Yıkım kararı çıkan siteler de var
Marmaris ilçe merkezindeki 120 konuta yıkım kararı verilip, ceza kesildiğini aktaran Başkan Acar, şöyle konuştu:
"Yıkım kararı alınan 120 konut ama bunların içinde 20´den tutun da 100, 120 dairelik siteler var. Bunlar da göz önüne alındığında tutanakla tespit edilen kaçak yapı sayısı 500´e varıyor. Oteller ile konutlara çıkan ceza ise toplamda 15 milyon lira. Kentin daha ileriye gitmesi için, gelecek kış döneminde, turizm sezonu bittikten sonra yapısal çalışmalarla ilgili ´Hangi projeleri hayata geçireceğiz´ diye düşünüp, yeni projeler üreteceğimize, maalesef evrak getir- götür anlayışı ile enerjimiz tamamen bitirildi. Kişi ayırmadan, adama göre muamele yapmadan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının başındaki insanlarla kent için birlikte çalışmak zorundayız. Merkezi yönetim desteğini vererek seçimlerde primini görsün. Belediye karşı partiden olmasına rağmen, ´Şu yatırımları yaptık´ diyebilmeli. Bu küçücük yeri hep birlikte uçuracak noktaya getirmemiz mümkün."
‘Çok sayıda kamu binasının ruhsatı yok´
Muğla´nın büyükşehir belediyesi olmasıyla mahalleye dönüştürülen köylerde de inceleme yapıldığının altını çizen Başkan Acar, buradakilerde eklendiğinde yıkım kararı çıkartılan bina sayısının 5 bine yakın olduğuna dikkati çekti. "İş baştan kokmuş" diyen Başkan Acar, şöyle dedi:
"Marmaris´te kamu kurum ve kuruluşlarına ait çok sayıda binanın ya ruhsatı yok ya da projeye aykırı şeyler yapılmış veya eksikleri var. Bunları da herkes biliyor. Hadi buyurun işin içinden birlikte çıkalım."
Marmaris´te tapu müdürlüğüne kayıtlı 25 bin civarında bina olduğu bildirildi.