Yılmaz, “Sokaktaki her mülteci potansiyel suçlu değildir ama suça itilmeye, istismar edilmeye müsait bırakılan herkes geleceğimiz için büyük bir tehdit unsurudur” dedi. Mültecilerin kayıt altına alınamaması nedeniyle ileride yaşanabilecek sorunlara işaret eden Alper Çağrı Yılmaz şöyle konuştu:
“Yapılan bir araştırmada Ankara´da bulunan Suriyeli sığınmacıların sayısının 30 bin civarında olduğu belirtiliyor. Şüphesiz bugün bu sayı daha da artmış durumda. Ayrıca Ankara´da Suriyeli mülteciler dışında diğer ülkelerden gelenler de bulunuyor. Suriye dışındaki diğer ülkelerden Türkiye´ye gelen kayıtlı mültecilerin toplam sayısı 202 bin 196. Bunlar; Afganistan, İran, Irak, Somali ve diğer ülkeler şeklinde tasnif ediliyor.
ZOR ŞARTLARDA YAŞIYORLAR
Suriyeli mülteciler Ankara´nın birçok noktasında yaşıyor. Özellikle kentsel dönüşümün yapılmaya çalışıldığı Dikmen, Hacıbayram Mahallesi, Hacılar, Önder ve Siteler´de çok sayıda Suriyeli mülteci yaşıyor. Mülteciler, bahsedilen yerlerde eski, harabe evlerde veya çadırlarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Birçoğu düşük ücretlerle kayıt dışı çalışan mülteciler, kağıt toplayıp, dilencilik yapıyor.. Ankara´da yaşayan Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mülteciler hakkında, fiilen ve resmen kayıt bulunmaması, sorunun kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor.”
Ankara
01.11.2024