Gölde oluşan kirlilik ve metan gazı patlaması sonucu yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu. Ölü balıkları gören Başkentliler manzara karşısında şaşırırken balık tutmak için Gölbaşı´nı tercih eden balıkçılar ise giderek kan kaybeden Mogan Gölü için endişe duyduklarını belirtti.
Mogan Gölü´ndeki kirlilik hakkında açıklama yapan şehir plancısı ve GÖL-DER Başkan Yardımcısı Halil Ayan, göl çevresinde yer alan işletme ve tesislerde atık su, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesine rastlanmadığını belirterek, “Bunun anlamı göl kenarında yer alan kamu tesisi ve özel işletmelerin kanalizasyon, evsel atıklar, bulaşık, yemek vb. ile insan ve diğer canlılar için tehlikeli maddelerin doğrudan Mogan Gölü´ne bırakıldığını ortaya çıkarmaktadır. İşletmelerden göle doğru sarkan, plastik ve demir borular var. Bu borular işletmelerden göle hangi atık ve artıkları taşımaktadır?” dedi.
Attıkları imzalara sahip çıksınlar
Gölde yaşanan balık ölümlerine de dikkat çeken Ayan, “Gölde halen canlılar yaşamaktadır. Balıklar, ördekler, kurbağalar, kuşlar, su kaplumbağaları ve daha nice canlılar… Henüz vakit dolmamıştır. Lakin artık müdahale edilmelidir” uyarısında bulundu.
Göl-Der Başkanı Gürsel Demirci de Mogan Gölü´nün her geçen gün eridiğini belirterek “Bir an önce Mogan Gölü´nün hayata döndürülmesini istiyoruz. Bunun için de bütün kurumlar attıkları imzalara sahip çıksın” dedi.
Protokol hayata geçemedi
Mogan Gölü´nde dip çamurunun temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı ve göl çevre düzenlemesi işlerinin yapılması amacıyla; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi´nin katılımıyla 30 Eylül 2014 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. Önümüzdeki 5 yıllık süreci kapsayacak olan proje ile ilgili bazı fizibilite çalışmaları başlatılsa da Mogan Gölü ile ilgili dikkat çeken bir çalışma henüz hayata geçirilmedi.(Hürriyet)