Sorunları tespit ve önceliklerini belirleyerek tüm sorunları çözeceklerini vurgulayan Başkan Yıldızkaya, ‘’Köylerimizin sorunlarını tespit, takip ve çözmek için Kırsal Kalkınma Müdürlüğünü kurduk. Bu müdürlüğümüz Mahalle olarak Belediyemize bağlanan köylerimizin sorunlarını doğrudan siz muhtarlarımızla iletişime geçerek çözüm üretecek, koordinasyon sağlayacak. Belediyemiz Kırsal Kalkınma Müdürümüz Bedirhan Türkkan ve Hüseyin Bey sizlere yardımcı olacak. Biz sizlerin sorunlarınıza çare olmak istiyoruz. Yapmamız gereken şudur; her köyümüzün öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek. Yani her köyün öncelikle sorunu ne ise bize düşen ne ise bunu yapalım ve kademe kademe mesafe alalım. Her köyün öncelikli ihtiyacına göre hareket edeceğiz. Ölçümüz alınan oy oranı değildir. En çok oy aldığımız köyle, en az aldığımız köy arasında fark yoktur. Hizmetlerimizi eşit dağıtacağız. Bir muhtarımız köyündeki bir sorunun çözülmesini istediği anda tamam yapalım demek isterim, şartlar ve imkânlar… Büyükşehir yasasının bize verdiği yetki ve sorumluluklar doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Yeni yerel yönetim yasası köylerimize hizmette yetki ve sorumlulukları Büyükşehir Belediyesiyle paylaşmak zorundayız. Polatlı Şehir Merkezi de dahil olmak üzere bir takım yetki paylaşımları var aramızda büyükşehirle. Yani Çankaya’nın Öveçler Mahallesi, statü itibari ile ne ise Yıldızlı köyü de odur. Bütün köylerimiz de aynı statüye sahiptir. Bir geçiş süreci yaşıyoruz şu anda’’ dedi.
-SİZİN ÇIKARLARINIZI KORUYUP KOLLUYORUZ-
Her platformda köylülerin haklarını koruyup kolladıklarını, köylünün istemediği hiçbir çalışmanın içinde olmayacaklarını belirten Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya şunları söyledi:
BÜYÜKŞEHİR YASASI YENİ SÜREÇ-
‘’Yeni bir süreç dedik tabi bu Polatlı için de aynı süreç geçerli. 30 Mart akşamına kadar Polatlı Belediyesi bir ilçe belediyesi idi. Her türlü yetkiye sahipti. Polatlı’da belediyecilik anlamında ne varsa hepsini belediye yapabiliyordu. Ama yasa doğrudan doğruya bazı yetkileri aldı Büyükşehir’in uhdesine verdi. Hepiniz biliyorsunuz, içme suyu ve atık su hizmetleri Büyükşehir Belediyesi’nindir. Bu konuda Polatlı belediyesinin yasal anlamda yapabileceği bir şey yoktur. Yani Çankaya, Etimesgut ne ise Polatlı da budur. Köyde bir asfalt bozulsa su patlasa, bu duruma benim müdahale etme yetkim yok. Bununla ilgili personelimizi ekipmanımız ve kaynaklarımız da zaten 30 Mart akşamı Büyükşehir Belediyesi almıştır.
12 METRE GENİŞLİĞİNDEN BÜYÜK CADDELER BÜYÜKŞEHİR SORUMLULUĞUNDADIR-
Bununla birlikte 12 metre genişliğinden büyük yolların köye giden ana yolların tamirleri de onlara aittir. Tabi ki biz onlarındır diye biz karışmıyoruz deme lüksüne sahip değiliz. Biz her platformda sizlerin hakkını aramaya gayret ediyoruz. Yani sorunlarınızı bize söyleyin ki biz nüfusumuzu kullanarak halletmeye çalışalım. Artık köy meydanlarının düzenlenmesi, köy konaklarının bakım onarımı, temizlik işleri, park bahçe yapım işleri bize aittir. Şimdi temizlikten bahsettik temizlik ihalesi her yılbaşında yapılır.
-KÖYLERDE TEMİZLİK HİZMETİ YENİ YILLA BİRLİKTE HAYATA GEÇİYOR-
Geçen yıl yapılan temizlik ihalesi son birkaç ayda olsa bütün köyleri kapsamıyor. Biz şu anda 22 köyümüze temizlik anlamında değil ama toplama anlamında hizmet veriyoruz. Yakın köylerde yaptık işin gerçeğini söyleyeyim. Bizim kolay alabileceğimiz ulaşacağımız köylere yaptık. Hedefimiz hepsine ulaşmak. Allah nasip ederse önümüzdeki yılbaşı itibari ile biz bütün köylerimizde haftanın belirli günleri minimum bir gün en çok iki gün köylerin çöplerini toplamayı planlıyoruz. Bu süpürmek anlamına gelmiyor. Şimdilik 22 köyde bu hizmeti verdik. Nasıl yapacağımız konusunda da bir ön fikrimiz oldu.
KÖYLERDE İMAR ÇALIŞMASI-
Şu anda köylerde imar çalışmaları yapılacak. Yeni arsa üretelim diyen köylerimiz varsa müdürlüğümüze başvuru ile bir an önce planlayıp, yeni köy gelişim ve yerleşim alanlar üretmek niyetindeyiz. Ama bu işler sabahtan akşam hemen olacak işler değildir. İmar uygulamaları minimum bir sene sürer. Onun için muhtar arkadaşlarımız kendi talepleri olursa bunu bize bildirirlerse uygunda alan varsa biz bunla ilgili incelemeyi yapıp uygulamaya koyarız. Biliyorsunuz 38 köyümüzde kadastro çalışmalarımız olacak. Bunlarla ilgili de bir heyet seçildi. Normalde heyet seçimini bizim meclisimizin yapması lazım ama biz dedik ki köyde kimin heyete gireceğini muhtarlarımız karar versin dedik. Liste elimiz geldi. Ekim ayının ilk günü mecliste bu konuyu hayata geçireceğiz. Böylece her köyün tarlasını, arsasını evini dijital ortamda göreceğiz. Eğer arsa yada tarlada tecavüz edilmiş bir alan var ise aynen göreceğiz. Bunları engellemiş olacağız. Diğer köylerimizde en kısa sürede kadastro ihalesini yapmış olacak.
MUHTARLARIN TALEPLERİ, KÖYLERE BÜTÇE OLMADAN HİZMET
Biz bu geçen sürede pek çok muhtarımız taleplerde bulundu. Hiç kimseye hayır demeden elimizden gelenlerin fazlasını da yapmaya çalıştık. Bunu neye rağmen yaptık? Şu anda bize bağlanmış 82 köyle ilgili sıfır bütçe olmasına rağmen yaptık. Hiç bütçe yok şu anda. Ama biz makul talepleri yapabileceklerimizi elimizde olanı esirgemedik. Bizim kapımız herkese açık. Bize ulaşmak çok kolaydır.
KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİ ARSA VE BİNA TAPULARI BELEDİYEYE/ ARSA SATIŞI KONUSU
Bazı köylerdeki arsa ve tarlaların tapusu bizim mülkümüz haline geldi. Tabiki arsaları özel idare bakıyordu. Ama satamamışlar. Ama bu arsaların mutlaka satılması gerekiyor. Ama bu arsaları biz her isteyen satalım gibi bir mantığımız yok. Tarlalarımız var. Bunları kullanarak bizleri karalayanlar var. Şunu söyleyeyim bizim köylerde ziraat yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Tabi ki bu köye ait arazilerin satılması ile de hizmetler bu köye yapılacaktır. Biz geçen mecliste satış yetkisini aldık. Bize önceki meclislerde satış yetkisi verilmiyordu. Biz de bilerek geçen mecliste yetkimizi aldık. Bize bilerek bu yetki verilmemeye çalışıldı. Biz de bir hamle yaptık. Ama biz bunları hemen yarın haraç mezat tutuğumuza satarız anlamına gelmiyor. Bir defa bu işlerin yapılması teknik olarak minimum 3-4 yıl sürer zaten. Kaldı ki biz bunların hiç birisini size rağmen bu satışı gerçekleştirmeyiz. Birileri bu yüzden kıyameti kopardı kendileri memleketi sattı işin gerçeği bu. Ama bizim mülkümüz bu. Pek çok yetkiyi ve kaynağı elimizden aldı. Bunları unuttular bize verdiler. Beşköprü’de bir sıkıntı yaşandı. Bunun da farkındayız. Sizin köylerinizin içine başkalarının girmesini, sizin tarla ve arsalarınızı başkalarının almasına göz yummayız. Bu satışlarda mutlaka sizlerin haberi olacak. O köyün muhtarı da yanımızda bulunacaktır. Uygun görülmeyen işleri ben o anda durduracağım. Çünkü benim buna yetkim var. İhalenin sonucu ne olursa olsun, iptal etme şansım var. Beşköprü’deki arsa olayında Sayın Kaymakamımızın iptal ettiği gibi. Bu konuda kafanızda soru işareti bulunmasın.
OKUL YERLERİ MİLLİ EĞİTİME AİT, BELEDİYEYE TAHSİSİNİ İSTEYECEĞİZ-
Okul yerlerinin satışı yapılmasın diye okul arsalarının yerlerinin Milli Eğitimden tahsisini isteyeceğim. Yani tapulu değil, tahsis edilsin diyeceğim. Bende sonra size tahsis edeceğim. Böyle yerleri park bahçe yada köy konağı yapabilirsiniz. Çünkü okullarımızın yerleri çok güzel yerler. Herkes orayı almak ister. Başkası yabancı biri alabilir böyle olduğunda sıkıntı olur. Biz çözüm olarak bunu düşünüyoruz.
MAHALLE OLAN KÖYLERİMİZDE İNŞAAT İÇİN BELEDİYEMİZDEN İZİN ALINMASI GEREKİYOR-
Artık mahalle oldunuz. Eskisi gibi kimse kafasına göre ev inşaat yapamaz. Ama 30 Marttan önce yapılmış olan ama ruhsatlandırılamayan yapıları İmar Müdürümüz burada, sorabilirsiniz basit formalitelerle ruhsat verebiliyoruz. Bundan sonraki yapı işleri de bizim imar müdürlüğümüzün izni ile olacak. Köylülerimizi dikkate alan daha uygun fiyatlarla ruhsatlandırma işi yürüteceğiz.
-KÖY KONAKLARINI YİNE SİZLER İÇİN KULLANACAĞIZ
Köy konakları köy tüzel kişiliği lağv olduğu için Belediyemize geçmiştir. O konakları yine sizlerin hizmetinde olacaktır. Burayı meccanen al kullan diyecek durumda değiliz. Sembolik kiralarla, muhtarında bilgisi dahilinde kiraya verebiliriz.’’
Ankara
22.11.2024