ODTÜ arazisinden geçecek yol için ağaç sökümü yapmaya gelen belediye ekiplerine karşı protesto gösterisi düzenlendi. CHP`li milletvekilleri ve Çankaya belediye başkan yardımcısı Ali Ulusoy’da de eyleme destek verirken polis, protestoculara gazlı müdahalede bulundu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri özel güvenlik ekipleri ile birlikte alanda bulunan proje karşıtlarına karşı tedbir aldı.
Haber: Beril Çuhadaroğlu
Belediye Yol Çalışması İçin Polisten Destek Alıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin ODTÜ-100. Yıl-Çiğdem Mahallesi bölgesinden geçirmek istediği otoyol projesine karşı başlayan eylemlere CHP`li milletvekilleri destek verdi.
Belediyenin yol çalışmasına tekrar başlama girişimlerine karşı CHP`li Aylin Nazlıaka iş makinelerinin önüne geçerek engel olmaya çalışırken, İlhan Cihaner,Hüseyin Aygün projeye karşı olduklarını vurguladılar.
Sabah saatlerinde ağaçların sökümü sırasında yaşanan gerginliğin ardından öğle saatlerinde de CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner ve Aylin Nazlıaka bölgeye geldi.
Milletvekilleri inşaat sahasına girerek iş makinaları’nın önüne geçti. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka`nın belediye çalışanları olarak alanda bulunanların hiçbirinin belediye kimlik kartı taşımadığını gündeme getirmesinin ardından halk belediye görevlilerine kimliklerini sorunca gerginlik yaşandı. Gerginlik gece geç saatlere kadar sürdü.
Kaçak İnşaat Mı Yapılıyor ?
Milletvekili Nazlıaka şantiye görevlisi olduğunu söyleyen kişiye "Burada izinsiz inşaat yapamazsınız usulsüz işler yapıyorsunuz" dedi.
Eylemciler ve gazeteciler polis barikatının dışında, milletvekilleri ise ağaç sökümlerinin yapıldığı alanda. Propaganda filmini aratmayan görüntülerde
Hürriyet Muhabirine Saldırı
Polisin biber gazıyla yaptığı müdahale üzerine gruptakiler yerleşkenin içine doğru kaçtı. Müdahale sırasında yaralananlar oldu. Bu sırada Hürriyet foto muhabiri Rıza Özel’in de bacağına plastik mermi isabet etti. Özel, ayrıca kafasına gelen taşla da yaralandı. Hastaneye kaldırılan özel’in sağlık durumu iyi.
“1. derece sit alanı, açıklanan kararlar geçmiş yılların o günden bugüne çok şey değişti”
Konuyla ilgili Beril Çuhadaroğlu’nun sorularını yanıtlayan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy; “ Şu anda inşaatı hukuka aykırı olarak devam eden Yol Yapımı, 1994 yılında onaylanan 1/5000 ölçekli ODTÜ İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına dayandırılmaktadır.
1.Oysa bu planının onaylanmasından 1 yıl sonra Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 06.03.1995 tarih ve 3895 karar no’lu kararı ile; “ ODTÜ arazisinde 1960’lı yıllardan beri sürdürülen ağaçlandırma çalışmaları sonucunda bir orman ekosistemi oluşması, var olan peyzaj değerleri ve ağaç örtüsü ile Ankara Metropolünün içerisinde bir daha elde edilemeyecek olan ve bu nedenle kaybedilmemesi gereken önemli bir yeşil-rekreasyon alanı gereksinimini karşılaması dikkate alınarak ekli 1/10 000 ölçekli haritada sınırları belirtilen alanların 1.Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesine, “
Şeklinde karar alınmıştır.
2.Ankara BB’si daha önce onaylanmış olan 1/5.000 ve 1/1000 ölçekli ODTÜ İmar Planlarını 2008 Yılında reddederek “Koruma Amaçlı İmar Planı”nın yapılmasını istemiştir.
ODTÜ tarafından hazırlanan Koruma amaçlı İmar Planı henüz onaylanmamıştır.
3.Ankara’nın Ulaşım Planı Bugüne kadar Büyükşehir Berlediyesi’nce henüz yapılmamış ve Geçtiğimiz aylarda Ulaşım Planının yapımı konusunda Gazi Üniversitesi Rektörü ile bir protokol İmzalanmış olduğu kamuoyuna yansımıştır. Çalışmaların hangi aşamada olduğu, tartışma konusu olan “ODTÜ’den Geçecek olan yolu kapsayıp kapsamadığı bilinmemekte ve bu konuda komu oyu bilgilendirilmemektedir.
4.Söz konusu yol yapımı gerekli yasal süreçler tamamlanmadığı için yasal değildir ve suç işlenmektedir.
5.Bundan 20 yıl önce yapılan Plan, bugünün Ankara’sının Ulaşım sorununu çözmekten çok uzaktır bırakın Eskişehir yolunun trafik yükünü almayı sorunu daha karmaşık hale getirecektir ve trafik yükünü artıracaktır ve Daha sonra başka bir noktada başka bir yol Güzergahı belirlenecektir.
Ulaşım Plancıları bu tür parçacı yaklaşımları eleştirmekte ve bunu “KIŞKIRTILMIŞ TRAFİK ÇÖZÜMÜ” olarak adlandırmaktadırlar. Alt Geçitler buna örnektir. Kent Merkezleri Otoban haline getirilmiştir.
Yapılması gereken TOPLU TAŞIM UYGULAMALARINA HIZ VERMEKTEN GEÇMEKTEDİR. Çayyolu Kızılay METRO HATTI ABB tarafından uzun süredir yapılmayarak ULAŞTIRMA BAKANLIĞIN A devredilmiştir.
6.Bu tartışmalar esnasında Gözden kaçan Önemli bir husus ise;
Yukarıda sayılan bütün “Yasal süreçlerin tamamlandığı ve her şeyin Mevzuata Uygun hale getirildiğini” varsayarsak 100.YIL MAHALLESİDE oturanları başka bir YAŞAMSAL TEHLİKE BEKLEMEKTEDİR.
Van depremi Sonrasında 16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 Sayılı “AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ “ hakkında kanuna dayanılarak bölge “RİKLİ ALAN” ilan edilebilir.
Yapılması düşünülen yol Ankara’nın çok önemli ve Kentsel Değeri Yüksek bir noktasından geçerek Eskişehir Yolunu Konya Yoluna bağlayacaktır. Yolun Geçeceği güzergahta bulunan Kamusal Alanlar Ranta açık hale getirilecek ve orada yaşayan binlerce yurttaşımız “Afet Riski Taşıyan Bölge” gerekçesi ile evlerinden olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklardır
Bu durumda Mal sahiplerini ve bölgede yaşayan yurttaşları koruyacak hiçbir mekanizma yoktur. 6306 sayılı yasa Vatandaş lehine olan Yürürlükteki bütün yasaları devre dışı bırakmakta ve Hak aramayı da ortadan kaldırmaktadır.
Ankara Kızılay Kent Merkezinde bulunnan Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Eserlerinden ve İlk Lojmanlardan oluşan SARAÇOĞLU MAHALLESİ bir günde “AFET RİSKİ TAŞIYAN ALAN” ilan edilerek oturanların tahliyesine başlanmıştır.
Ankara
21.11.2024