Türkiye`de terörle mücadele sırasında vücudunun çeşitli yerlerinde şarapnel parçası, kurşun ve yara izi bulunmasına karşın gazi sayılmayanlar Manisa`da bir araya gelerek `Malul Sayılmayan Gaziler Derneği`ni kurdu. Dernek üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) Sağlık Yönetmeliği nedeniyle gazi sayılmadıklarını belirterek, "Gazi olmak istiyoruz" diye çağrı yaptı.
Terörle mücadele sırasında vücutlarının çeşitli yerlerinde şarapnel parçaları, kurşun ve yaralar bulunmalarına karşı gazi olamayan askerler tek çatı altında bir araya geldi. Türkiye`de ilk kez Manisa`da Malul Sayılmayan Gaziler Derneği kuruldu. Yarhasanlar Mahallesi`nde faaliyetine başlayan derneğin başkanı Niyazi Özman, amaçlarının gazi sayılmak olduğunu söyledi. Dernek Başkanı Özman, birçok askeri mensubun Güneydoğu`da terörle mücadele sırasında vücudunun çeşitli yerinden yara alıp bir işte çalışacak halde olmamasına karşın Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) Sağlık Yönetmeliği`ne göre emekli edilmediğini ve gazi sayılmadığını söyledi. Özman, şöyle dedi:
"Terörle mücadele sırasında birçok arkadaşımız vücudunun çeşitli yerlerinden yara aldı. Kimisinin vücudundan üç kurşun girip çıktı kimisinde ise ya şarapnel parçası yada kurşun duruyor. Kimisi de parmağını kaybetmiş. Ancak TSK Sağlık Yönetmeliği bu kişilere `Askerlik Yapabilir` raporu vererek ya emekli etmemiş ve gazi saymamış. TSK`nın bu yönetmeliği 1982 Anayasası`na göre hazırlanmıştır. Artık günümüzdeki sorunlara cevap vermemektedir."
HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAKLAR
Özman, terörle mücadele sırasında yaralanan askerlerin devlet hastanelerinden malul raporu alabilmelerine karşın TSK`nın alınan raporu kabul etmediğini söyledi. Özman, şöyle devam etti:
"Yurt dışında bir kişi askerliği sırasında bir kurşun yarası bile alsa, hemen gazi sayılıyor ve malulen emekli ediliyor. Ama Türkiye`de TSK bizi saymıyor. Bizler askere sağlam girdik ve çeşitli yerlerimizden ömür boyu silemeyeceğimiz kalıcı yaralar aldık. Şimdi bizi ne gazi sayıyorlar ne de emekli ediyorlar."
Dernek çatısı altında mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Özman, tüm hukuki yollara başvuracaklarını belirterek dernek olarak yalnızca Manisa`ya değil üm illere hitap edeceklerini vurguladı. Toplam 200 üyeleri bulunduğunu kaydeden Özman, Kocaeli, Ankara, İzmir ve İstanbul`da şube açmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Derneğin avukatı Vecdi Oksaşoğlu, terörle mücadele sırasında vücudunun çeşitli yerinden kalıcı yaraları bulunan, şarapnel parçası ve vücudunda mermi ile yaşamak zorunda kalan askerlerin malul olması için tüm koşullara sahip olduğunu belirterek "Bu vatandaşlarımızın malul olması ve gazi sayılması için koşulları tutuyor. Ama yapılmıyor. Onlar gazi olmak, emekli olmak istiyor. Bizde bu derneğimiz vasıtasıyla hukuksal mücadelemizle onların bu haklarını almaları için gereken mücadeleyi göstereceğiz" diye konuştu.