Stopaj uygulamasının bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştüğünü belirten Palandöken, “İş yeri kiralarında kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödemektedir. Yani mal sahibinin vergisini de biz ödüyoruz. Kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı” dedi.
Kira stopajının kaldırılması ile esnafın rahatlayacağını ve üstünden büyük bir yükün kalkacağını kaydeden Palandöken, “Esnaf dükkan açmak için iş yeri sahiplerinin isteklerini kabul etmek durumunda kalıyor. Bu nedenle yapılan kira sözleşmeleri net kira üzerinden belirleniyor ve vergi yükü de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkarın üzerinde kalıyor. 2014 yılında iş yeri kiralarından kesilen toplam stopaj vergisi 5.3 milyar lira. İş yerleri kira olan esnaf ve sanatkârlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyorlar” dedi.
“ÖDENMEYEN VERGİNİN İADESİ ALINIYOR”
Kira gelirleri 29 bin TL´yi aşarsa iş yeri sahiplerinin beyanname vermek zorunda olduklarını hatırlatan Palandöken, “İş yeri sahipleri kira geliri 29 bin lirayı aşarsa beyanname veriyor. Bu sistemle vergi ödemedikleri gibi üstüne vergi iadesini alıyorlar. Yani vergiyi esnaf ve sanatkârlar ödüyor,verginin iadesini vergiyi fiilen ödeyen esnaflar değil bir kuruş dahi vergi ödemeyen mal sahipleri alıyor. Bu çarpık yapı en kısa zamanda değiştirilerek iş yeri kiralarında stopaj uygulaması kaldırılmalıdır. Böylece vergi yükünün gerçekten geliri elde edenlerin üzerinde kalması sağlanacak ve sonuçta hiç kimse bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmayacaktır” diye konuştu.