Yol-İş Sendikası, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile 29 büyükşehirde çalışan on binlerce il özel idaresi işçisinin, büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerine nakledilecek olmasını protesto etti. Güvenpark`taki protestoya diğer sendikalar da destek verdi.
ANGARA - TBMM`de görüşmeleri süren Büyükşehir Yasa Tasarısı`na sendika işçileri de hayır dedi.
Yol-İş Sendikası üyesi yüzlerce işçi, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile 29 büyükşehirde çalışan on binlerce il özel idaresi işçisinin büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerine nakledilecek olmasını ve Karayolları Genel Müdürlüğü`ndeki taşeron işçilerin mahkeme kararlarına rağmen kadroya geçirilmemesini protesto etti. Güvenpark`ta toplanan Yol-İş üyesi işçiler, ellerinde "Büyükşehir Belediye Yasasına hayır", "Sayın Başbakan hani kefil sizdiniz", "Mahkemeye gittik kazandık, Yargıtay`a gittik kazandık, daha nereye gidelim?", "Sayın Başbakan bize sözünüz var" şeklinde dövizler taşırken, sık sık da "Vur vur inlesin AKP dinlesin" ve "AKP yasanı al başına çal"sloganları attılar.
Yol-İş`in protesto eylemine Koop-İş, Türk Metal, Deri-İş, TÜMTİS, Demiryol-İş, Tek Gıda-İş, Haber-İş, TEKSİF sendikaları da destek verdi.Açıklama yapan Türkiye Yol İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, hükümetin yargının almış olduğu kararı uygulamadığını bildirdi. Ağar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın sözlerini anımsatırken, Büyükşehir Yasası ile birlikte oluşacak sorunlara dikkat çekti..Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına da değinen Ağar "Yapılan düzenlemeler işçi hak ve özgürlüklerini geriye götürmektedir" dedi.
Daha sonra basına dağıtılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:"- Bazı Büyükşehir Belediyelerinin Sınırlarının Değiştirilmesi ile 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması hakkında kanun tasarısı, on binlerce il özel idaresi işçisini mağdur edecektir.
- Karayolları Genel Müdürlüğü işyerlerinde taşeronlar tarafından çalıştırılan 7 bine yakın işçi sendikamıza üye oldular.
- Mahkemeler ile Yargıtay`ın bu işçilerin asıl işvereninin Karayolları Genel Müdürlüğü olduğuna karar vermesine rağmen, Maliye Bakanlığı, kararların uygulanabilmesi için gerekli kadroları tahsis etmemiştir.
- Taşeron işçilerine kadro verilmediği gibi, Karayolları Bölge Müdürlüklerinde işlerin tümü anahtar teslimi ihaleye çıkarılmıştır.
- Bu durumda; 7 bin taşeron işçisinin yanı sıra, 11 bin kadrolu işçi işini kaybedecek, 11 bin 555 iş makinesi de atıl duruma düşecektir.
- Bu düzenleme, hizmetlerin gereğince kaliteli ve kalifiye personel eli ile görülmesini engelleyecek, kuruma emek verenler dışlanacak, emekli olmaya zorlanacaklardır.
- Büyüyen şehir sınırları nedeniyle hizmetin etkin ve zamanında verilmesi aksayacak, hizmete erişimde sorunlarla karşılaşılacaktır.
- Bu yasa ile adı mahalleye dönüşecek olan beldelerin ve köylerin hayatlarında gerçek gelişmeler olmayacaktır.
- Şimdiye kadar mevcut büyükşehir belediyelerinde bu hizmetler nasıl yürütülüyorsa, yeni kurulacak 13 büyükşehir belediyesinde de aynı şekilde yürütülmesinin daha doğru olduğu inancındayız."
Evin GÖKTAŞ
Ankara
21.11.2024