Sivas Katliamı´nın 22´inci yıl dönümü nedeni ile kentte düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirilerek, yolculara kimlik kontrolü yapıldı.
Sivas´a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli´nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 22´inci yıl dönümü kapsamında yapılacak anma programı için kentte tedbirler artırıldı. Sabah saatlerinden itibaren kente giriş noktalarında polis ekipleri uygulama noktaları oluşturdu. Anma etkinlikleri için şehir dışından gelenleri taşıyan otobüsler ve araçlar, uygulama noktalarında durdurularak bagaj kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat eden kişilerin de kimlikleri tek tek kontrolden geçirildi. Kontrol işlemleri tamamlanan araçların kent merkezine girmelerine izin verildi.
VALİ BARUT: ACILARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ
Sivas Olayları´nın 22´nci yıl dönümü nedeni ile ilk olarak Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Vekili Erdal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Cem Vakfı Başkanı Ali Dağ ve bazı protokol üyeleri Valilik binasından yürüyerek eski Madımak Oteli bugünkü adıyla İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi binasına geldi. Vali Barut ve beraberindekiler bina içerisinde oluşturulan ve olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.
Vali Alim Barut, 2 Temmuz 1993´in tarih olarak Sivas´ın Sivaslının hafızasına acılarla dolu kara bir gün olarak geçtiğini belirterek şöyle konuştu: "Acılarımızı unutmayacağız, tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimizi bozmadan geleceğe yöneleceğiz. Madımak Olayı yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı önünde saygı ile eğiliyor, rahmetle anıyor, milletimize, yakınlarına tüm Sivas´a ve Sivaslılara baş sağlığı diliyorum."
15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Alevi Dernekleri öncülüğünde çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan gruplar Seyrantepe Mahallesi üzerinde toplandıktan sonra Ethembey Parkı önünde toplanarak yürüyüşe geçti. Yaklaşık 15 bin kişilik kortej 3 kilometrelik bir yürüyüş sonrasında kent meydanı üzerinden Atatürk Caddesi´ni takip ederek eski Madımak Oteli´nin bulunduğu bina önüne kadar geldi. Ellerinde olayda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları, pankart ve dövizler taşıyan grup, ´Sivas´ın ışığı sönmeyecek´, ´Sivas´ın hesabı sorulacak´ şeklinde sloganlar attı. Olayda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri otel binasının önüne geldi. Burada bazı ileler içeriye girip anı köşesi önüne giderken, diğerleri tepki göstererek, bine utanç müzesi yapılana kadar içeriye girmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine içeri girenler de dışarı çıktı. Anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Olayda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. Kortejde bulananlar ise ´Burada´ diyerek karşılık verdi.
22 YIL SONRA MADIMAK ÖNÜNDE
Olaylarda yaşamını yitirenler arasında yer alan şair Metin Altıouk´un kızı, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, olaydan sonra ilk kez Sivas´a gelerek anma etkinliğine katıldı. Eski Madımak Oteli´nin bulunduğu binasının önüne gelen ve duygulu anlar yaşayan Altıok, hayatını kaybedenlerin yakınları ile tek tek ilgilendi.
Altınok´un yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Ercan, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca da otel önüne gelerek karanfil bıraktı.
22 yıl sonra ilk defa Sivas´a geldiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, "Bu dava biz bitti demeden bitmez demiştik. Kim incinirse incinsin karanlıklar aydınlansın demiştik. 22 yıl boyunca adaletsiz bir yolda acıyla, ağır bir yükle yürüdük. Ben 22 yıl buraya gelemedim. 22 yıl sonra artık başka bir sorumlulukla burada olmam anlamlıdır ve gereklidir, bir sorumluluktur. Bu nedenle de bugün ailelerimizle birlikte buradayım. 22 yıldır gelemediğim her sene bedenim olmasa da kalbim hep buradaydı. Bu mücadeleyi hep birlikte yürütüyoruz. Sonsuza kadar sürdüreceğiz. Gerçek suçlulular bulunana, tüm siyasi faili meçhul cinayetler aydınlatılana kadar, tüm katliamlar adalete kavuşana kadar, Türkiye insanlık hakları yasasına kavuşana kadar, zaman aşımı kaldırılana kadar mücadelemiz için konuşmaya, söz söylemeye devam edeceğiz. Baskıcı, zulmeden, susturanlara karşı direneceğiz ve ülkemiz için hayırlı olacak" dedi.
´KATLİAM ANLAYIŞI HÜKÜMETTE SÜRDÜRÜLÜYOR´
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise eski otel binası önünde açıklama yaparak, Madımak katliamının aydınlatılabilmesi ve sorumluların hesap verebilmesi için gerçek anlamda Türkiye´de adalet ve demokrasi değerlerine dayanılan siyasi bir yapının olması gerektiğini belirterek şöyle dedi: "Ne yazık ki 22 yıl boyunca Türkiye´de siyaset anti demokratik yapıların sınavından geçti ve gerçek anlamda böyle bir yüzleşmeyi gerçekleştirecek bir siyasi irade ortaya koyulamadı. Ben aynı zamanda Sivas katliamı zihniyetinin bütün hükümetlerde aslında yaşamasının ve yaşatılmasının bir ifadesi olduğunu düşünüyorum. Bugün bu katliamın hala hesabı sorulamamış. Eğer zihniyet olarak demokratik bir zihniyete dayansaydı 22 yıl boyunca iktidar olan hükümetler bu katliamın adalet temelinin hesabını sorma iradesi gerçekleştirebilirdi."
"TÜRKİYE BİR DAHA BU KARANLIK GÜNLERİ YAŞAMAYACAK"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Ercan ise Sivas katliamının, Madımak´taki katliamın yıllar sonra acısını hala yüreklerinde hissettiklerini belirterek şöyle dedi: "Sivas´ın hesabının sorulmadığı, yargılamasının gerçekten arka plandaki faillerini ortaya çıkaracak şekilde yapılmadığı sürece bölgede ve dünyada buna benzer çok sayıda katliamlarla ne yazık ki karşı karşıya kalabilme tehlikesi her zaman mevcuttur. 22 yıl önce burada aydınlarımız yakıldı, 22 yıl önce burada laik cumhuriyete dönük planlı, örgütlü, hunharca bir saldırıyla karşı karşıyaydık. 35 canımız bu alanda, bu meydanda yakıldı. Şimdi benzer provalar Ortadoğu´da, bölgede adı değişerek ya IŞİD, ya El-Kaide olup aynı katliamları, aynı hunharlıkla devam ettirmeye çalışıyorlar. "
"YOLUMUZ HEP AYDINLIK OLACAK"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu: "22 sene önce bu bina daha farklıydı, ama neredeyse gün boyu alevleri izledik. Yaşı çok genç olanlar hatırlamazlar. Aradan 22 sene geçmiş. O insanlar alevlerin, ateşlerin, dumanların arasında öldüler. O alevler bizi daha da aydınlatacak. Yolumuz hep aydınlık olacak. Hep barış olacak. Buna gönülden inanıyorum. Ölenleri de rahmetle anıyorum." CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise acıdan büyük görev olmadığını belirterek, "Biz bir çok şeyi acılarımızla öğreniriz. Burada insanlar umutlarını, adalet, özgürlük ve barış isteklerini, geleceğe dair sevdalarını büyütüyorlar. Umut ediyorum ki bütün bu acıların üzerine Türkiye gelecekte daha adil, daha özgür, daha barış içerisinde bir ülke olacak. Bütün bu etkinlikler bunun için düzenleniyor." diye konuştu.