Sempozyuma; Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici, TBMM Başkan Vekili Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ayhan Elmalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 9.Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, Türk İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Temuçin Faik Ertan, Emekli Tüm General Mehmet Okkan, Haymana Kaymakamı Hüseyin Göktürk, Cumhuriyet Savcısı Ömer Bozkurt, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Akgün, BBP Ankara İl Başkanı Mahir Alay, AK Parti Polatlı İlçe Başkanı Aysel Demir, Ak Parti Haymana İlçe Başkanı Rüstem Kandemir, Prof.Dr. Ömer Özkan, gazeteci Abbas Güçlü, Belediye Meclis Üyeleri, yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler Kamu Kurum ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Muhtarlar, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Türk İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Temuçin Faik Ertan, Haymana Kaymakamı Hüseyin Göktürk, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici, TBMM Başkan Vekili Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ayhan Elmalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 9.Bölge Müdürü Erdem Karaağaç´ın yaptığı açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu olan “Haymana Üzerine” adlı oturuma geçildi.
Prof.Dr. Ömer Özkan ve Gazeteci Abbas Güçlü´den Haymana anıları
“Haymana Üzerine” adlı oturumda konuşan Prof.Dr Ömer Özkan ve gazeteci Abbas Güçlü Haymana´nın geleceği hakkındaki görüşlerini dile getirdiler. Oturumda ayrıca daha önce Haymana´da görev yapmış Çine Kaymakamı Turan Erdoğan da Haymana´ya dair anılarını anlatırken, “Geçmişiyle Buluşan Haymana” kitabının yazarı Haymanalı eğitimci-yazar Milli Eğitim Şube Müdürü Enver Yurtdaş kitabından bölümlerin olduğu bir sunum yaptı. Halen Haymana Belediyesi´nde Muhtar İşleri Müdürü olarak görev yapan Halil İbrahim Uçak da Tarihi Kutluhan Camii ve Hüsameddin Ankaravi hakkında konuşma yaptı
Başkan Turgut “Son Kale Haymana tarih ve termal ile kalkınacak”
Oturumda Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut da bir sunum yaptı. Haymana´nın Tarihi Milli Park ilan edilmesinin önemine değine Turgut, “Dünyanın En İyi Termal Suyu” olarak tescillenmeleriyle birlikte tarih, termal ve tarımla kalkınacaklarını ifade etti. Haymana tanıtım filmini katılımcılara izleten Başkan Turgut, Haymana´yı bir “Sağlık Şehri” yapmayı hedeflediklerini belirterek kurulacak bir “Kür Kenti”ne talip olduklarını belirtti.
Yurtdışından akademisyenler bildiri sundu
Uluslararası boyutta gerçekleştirilen sempozyumda Polonya Poznań Adam Mickiewicz Üniversitesinden Prof.Dr. Rafal Witkowski “Polonya Basınında Türkiye” Sırbıstan Yeni Pazar Üniversitesinden Recep Şkryel “Üsküp Türk Hak Gazetesinde Sakarya Muharebesi” adlı bildirilerini sunduğu sempozyum; başkanlığını Prof.Dr. Ömer Özkan´ın yaptığı “Haymana´da İdari Yapı ve Nüfus Hareketleri” başlıklı oturumun ardından başkanlığını Gazeteci Abbas Güçlü´nün yaptığı“Ankara ve Haymana Üzerine: Tarih, Ulaşım ve Eğitim”, başkanlığını Prof.Dr. Yunus Koç´un yaptığı “Milli Mücadele´de Batı Cephesi ve Sakarya Meydan Muharebesi” , Başkanlığını Prof.Dr.Hakan Uzun´un yaptığı “Sakarya Meydan Muharebesi´nin Yansımaları” ve Başkanlığını Prof.Dr. Osman Akandere´nin yaptığı“Farklı Pencerelerden Milli Mücadeleye Bakış” oturumlarının ardından sona erdi.
Mangaldağ Şehitliği ziyaret edildi
Sempozyumun arından Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Türk İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdür Prof.Dr. Temuçin Faik Ertan, yurtiçi ve yurtdışından sempozyuma katılan akademisyenler ve vatandaşlar Mangaldağ´ı şehitliğini ziyaret etti. Burada yetkililerden bilgi alan katılımcılar şehitler için Haymana Müftüsü Şinasi Öztürk´ün okuduğu Kuran-ı Kerim Tilavetini dinleyip şehitler için Fatiha okudu. Edilen duaların ardından Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Ak Parti Haymana İlçe Başkanı Rüstem Kandemir, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Akgün, belediye meclis üyeleri, akademisyenler ve vatandaşlar şehitler anısına fidan dikti.