Tarih: 30.07.2021 11:05

Tarımı kaybederken ormanlarımızı da kaybettiğimizin farkında değil miyiz?

Facebook Twitter Linked-in

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, orman yangınları ile ilgili Tarım Bakanı Pakdemirli’ye soru önergesi verdi: Subaşı; “Cumhurbaşkanlığının 13 uçaklı filosu itibarla izah ediliyorsa, Ormanlarımızı yangınlardan korumak için hala bir uçak filosunun olmayışı nasıl izah ediliyor?”

“Tarımı kaybederken ormanlarımızı da kaybettiğimizin farkında değil miyiz?”

“23 milyon hektar orman alanı tarımı önemsemeyen bir hükümet anlayışı ve başarısız bir tarım bakanlığı bünyesinde hangi nedenle iki bakanlık birleştirilir? Ormanlarımız en değerli yaşam alanlarımız olarak Anayasanın 169.Maddesi gereği devletin mutlak korumasına emanet edilmiş olmasına rağmen, Ormanlarımız sözde yatırım adı altında yolgeçen hanına dönüşmüştür!..”

Subaşı, “Küresel iklim değişikliği ve kolay yanan ve yayılan çam ormanlarımız için hiçbir tedbir alınmamıştır. Eldeki mevcut Türk Hava Kurumu uçakları ve pilotları tasfiyeye tabi tutulmuştur. Faaliyette olduğu açıklanan üç uçağın da kime ait olduğu ve nasıl kiralandığı hakkında da bilgi sahibi değiliz!. Yunanistan’da 20 adet, Fransa’da 26, İspanya’da 17, İtalya’da 19 söndürme uçağı bulunduğunu” hatırlattı.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, son yıllarda ormanlarımızın taş ve maden ocaklarına açılması, sözde ağaçlandırmak amacıyla kiraya verilmesi ve ormanların yatırıma açılmasının adeta orman yangınlarına davetiye çıkardığını belirterek, “THK’nın yangın söndürme uçakları hangarlarda çürürken belediyenin sinek ilaçlama araçları ile yangın söndürmeye kalkışmak izah edilemez” diyerek hükümeti eleştirdi.

Subaşı, Meclis kapanmadan çıkarılan Turizmi Teşvik Yasası ile Cumhurbaşkanına ormanların imara açılması ve turizme tahsisi için yetki verildiğini de hatırlatarak; “Anayasa’nın Devlet tarafından korunmasını emrettiği ormanlarımız, meralarımız, sahillerimiz tehdit altında…Ranta açılıyor! İklim krizi nedeniyle sıcaklıklar artıyor! Ormanlarımız tehdit altında… Yangın söndürme uçağı kapasitemiz çok yetersiz!” diye konuştu.

Hasan Subaşı; “Yunanistan’ın bile 20 uçağı var. Cumhurbaşkanımızın filosunda 13 uçak var. Biz 2019’da 3 gün söndürülemeyen İzmir yangınından bu yana filomuzu neden kuramadık? Sözü edilen 3 uçağın kime ait olduğu açıklansın” diye konuştu.

23 milyon hektar orman varlığı Tarım Bakanlığı’na neden bağlandı?

Manavgat’daki yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Subaşı öncelikle Türkiye’de 23 milyon hektara yakın orman varlığının, Tarım Bakanlığına bağlanmasının son derece yanlış olduğunu hatırlatarak, “Tarımın sorunlarını bile çözemeyen ithalatçı tarım bakanının küresel ısınma nedeniyle her an beklenen orman yangınları karşısında çaresizliğini de bu son yangınlarda gördük” dedi.

Sinek ilaçlama tankları ile yangın söndürmeye çalıştık

Bakan Pakdemirli’nin “Devam eden Adana Karaisalı, Pos, Osmaniye, Antalya Manavgat ve Akseki ile Kayseri Yahyalı yangınlarına; 2 İHA, 3 Uçak, 29 Helikopter, 1 İnsansız Helikopter, 457 Arazöz, 1.832 personel ile müdahale ediyoruz.” seklindeki açıklamasını hatırlatan Hasan Subaşı, “Sayın Bakan kullanılan 3 uçakla ilgili ayrıntılı açıklama yapmamaktadır. Türk Hava Kurumuna ait olan yangın söndürme uçaklarının hangarlarda çürüdüğü ve kullanılmadığı hatta bu uçaklar yerine kiralama yoluyla uçakların kullanıldığı söylenirken, Manavgat yangınında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin normalde sinek ilaçlama çalışmalarında kullanılan vektör mücadele araçlarının ilaç tanklarına su doldurularak, yangın söndürme ve soğutma çalışmalarında kullanılması izah edilemez. Sayın Bakanının net olarak bu uçak meselesini ve THK uçaklarının neden kullanılmadığını açıklamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı filosunda 13 uçak varken, Neden yangın filomuzu kurmadık?

2019 yılında İzmir’in Karabağlar ilçesinde 3 gün sürdükten sonra ancak kontrol altına alınabilen orman yangınında gündeme gelen “THK uçakları” ve yangın söndürme uçak filomuz hakkında Pakdemirli’nin yaptığı açıklamayı da hatırlatan Subaşı, Sayın Bakan ‘bugünkü şartlar itibarıyla THK’de olan uçaklar 6 tane var. 3’ünde motor yok, 3’ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir ring kurma durumu maalesef yok. Bugün itibarıyla Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor’ demişti. Peki THK’nın uçakları hangarlarda çürüdüğünü ve açılan ihaleye THK’nın kasten alınmadığını bilmeyen yok. Madem durum böyleydi 2019 yılından bugüne kadar geçen süre zarfında, Cumhurbaşkanlığının uçak filosunda 13 adet uçak bulunurken yangın müdahale uçağı filosu neden kurulamamıştır?” diye sordu.

Subaşı; Fransa’da 26, İspanya’da 17, İtalya’da 19, Yunanistan’da 20 adet yangın söndürme uçağı bulunduğunu da hatırlattı.

Afet Bölgesi ilan edilmeli

Orman yangını bölgeleri afet bölgesi ilan edilmesini de isteyen Subaşı, “Evleri, mal ve mülkleri, küçük ve büyükbaş hayvanları, seraları ve tarımsal ürünleri zarar gören vatandaşlarımıza devletin derhal yardım elini uzatması, evsiz kalanlar için çadır köyler kurulması gerekmektedir” dedi.

Subaşı Bakana sorularını şöyle sürdürdü:

  1. Orman gibi çok önemli bir varlığımızı Tarım Bakanlığına bağlanması sonucunda ormanlarımızı korumak zorlaşmıştır. Orman Bakanlığı kurulması ya da Tarım Bakanlığından ayrılması düşünülmekte midir?
  2. Anayasa madde 169 gereğince “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır.” Ormanları korumakla görevli devlet yeterince koruma görevini yapıyor mu?
  3. Orman yangını bölgeleri afet bölgesi ilan edilecek mi? Evleri, mal ve mülkleri, küçük ve büyükbaş hayvanları, seraları ve tarımsal ürünleri zarar gören vatandaşlarımıza maddi yardım yapılacak mı?
  4. Yanan orman bölgeleri, taş ocağı, kömür ocağı için tahsis edilecek mi? Ya da turizm bölgesi olarak ilan edilecek mi? Yanan bölgelerde yeniden ağaçlandırma çalışması yapılacak mı?
  5. Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya ve Muğla’da devam eden orman yangınlarına müdahalede 3 uçak yeterli midir? Neden bu sıcak yaz günlerinde orman yangınlarını durdurmak için gereken ekipman ve yeterli donanım yok? Varsa nelerdir?
  6. Fransa’da 26, İspanya’da 17, İtalya’da 19 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Yunanistan’ın 20 adet marka yangın söndürme uçağı var ve 3.473 km2’ye 1 uçak düşüyor. THK ve Bakanlıklarımız envanterinde kayıtlı orman yangınlarına müdahale kapasitesi olan ve hazır tutulan uçak ve helikopter sayımız kaçtır? Ülkemizde kaç km2’ye 1 yangın söndürme uçağı düşmektedir?
  7. Yangın söndürme uçağı ihtiyacımızı nasıl karşılıyoruz? Uçak kiralıyor muyuz? Sayın Bakan’ın açıklamalarında yer alan 3 uçak kime aittir? Neden uçak sayımız bu kadar azdır?
  8. Ülkemizde THK’ya ait yangın söndürme uçakları neden kullanılmamaktadır? Yetişmiş personeli, hangarları, teknik kapasitesi bulunmasına rağmen neden THK’ya gerekli kaynak ayrılmak yerine yeni uçak alınması yoluna gidilmiştir?
  9. Yaz aylarında her sene karşılaştığımız orman yangınlarıyla mücadele için THK ve Bakanlığın ilgili birimlerine gereken destek sağlanarak 2019 yılında çıkan ve 3 gün süren İzmir orman yangınlarından gerekli ders çıkarılamamış ve Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 13 adet uçak bulunmasına rağmen bugüne kadar neden bir yangın söndürme uçağı filosu kurulamamıştır?
  10. Antalya’da gerek ilçe belediyeleri gerek büyükşehir belediyesi elindeki sınırlı imkanlarla yangına müdahale etmek için mücadele ederken, İklim değişikliği ya da sabotaj nedeniyle her yaz karşılaştığımız orman yangınlarıyla mücadele için Bakanlığınızın ayırdığı kaynak nedir? Eylem planı hazırlanmış mıdır?



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —