Tarih: 26.06.2015 14:46

TBMM Başkanlığı için dört isim yarışacak

Facebook Twitter Linked-in

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu´nun, TBMM Başkanı adaylarının İsmet Yılmaz olduğunu açıkladı. Böylece adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00´te sona erecek isimlerin tamamı netleşti.

İlk olarak HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis Başkanlığı için Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat´ı aday gösterdiklerini açıklamıştı.

Bir sonraki açıklama ise CHP´den gelmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi polemiklere neden olan ve geçici Meclis Başkanlığı görevini yürüten Antalya Milletvekili Deniz Baykal´ın, TBMM Başkanı adayı olduğu belirtilmiş.

MHP ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi´nin çatı adayı olan İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu´nu aday göstermişti

MECLİS BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00´te sona erecek. 25´inci dönem parlamentosu 26´ıncı Meclis Başkanı´nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.

SEÇİM YÖNTEMİ

TBMM İçtüzüğü´ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu´nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz´a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti´nin 258 oyu bulunuyor.

İLK İKİ TUR 30 HAZİRAN

TBMM Genel Kurulu´nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis´in 1 Temmuz´da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar.

İsmet Yılmaz Kimdir?

İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961´de Sivas Gürün´de doğdu. Hukukçu, Yönetici ve Gemi Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD´de yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı. 

Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002´de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007´de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi.

Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007´de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM´ye girdi. Adalet ve Kalkınma Partisi´nin 3. döneminde Vecdi Gönül´ün yerine Milli Savunma Bakanlığı´na atandı. 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM´ye tekrar girdi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Deniz Baykal Kimdir?

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938´de Antalya´da doğdu. Babasının adı Hüseyin Hilmi, annesinin adı Feride´dir.

Öğretim Üyesi Doç. ve Avukat; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. ABD Colombia ve Berkeley Üniversitelerinde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti.
Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu. Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığına seçildi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

15 (4), 16 (5), 18, 19, 20, 22 ve 23. 24. 25. dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi. 37. Hükümette Maliye Bakanlığı, 42. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

25. Dönem parlamentosunda Geçici Meclis Başkanlığı görevini üstlendi.

Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Ekmeleddin İhsanoğlu Kimdir?

1943 yılında Kahire´de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi´nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi´nde akademik hayata başladı. İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi´nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi´nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974´te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi´nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere´de Exeter Üniversitesi´nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984´te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi´nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu´nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. UNESCO ve Harvard Üniversitesi´ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı.

1 Ocak 2005´te İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, örgütün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri oldu. İhsanoğlu, 2013 yılının sonunda görevini İyad Medeni´ye devretti.10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından cumhurbaşkanlığı için çatı adayı olarak gösterildi ancak seçilemedi.

7 Nisan 2015 tarihinde, 2015 Türkiye genel seçimleri için Milliyetçi Hareket Partisi´den İstanbul 2. bölge 1. sıra milletvekili seçildi. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.

Dengir Mir Mehmet Fırat Kimdir?

Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Ağustos 1943´te Adıyaman Kâhta´da doğdu. Babasının adı Ali, annesinin adı Münevver´dir.

Çiftçi ve Avukat; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´ni bitirdi. Serbest avukatlık, çiftçilik ve ihracatçılık işiyle uğraştı. Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi´nin Kurucular Kurulu Üyesi oldu. 21. Dönem Adıyaman, 22. Dönem Mersin Milletvekili.

2015 yılında Halkların Demokratik Partisi´ne katıldı ve 2015 seçimleri için milletvekili seçildi. İngilizce bilen Fırat, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Hürriyet




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —