Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği standartlarında başarıyla sürdürdüğü, tıbbi ve endüstriyel atıkların özel yöntemlerle ayrıştırılması, depolanması, taşınması ve imhasını da gerçekleştiriyor. Uygulama, Başkent´in mücavir alanına dahil olan tüm çevre ilçelerde de aynı titizlikle uygulanıyor.
Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı´nda bu yıl içinde hizmete giren Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi´nde, Başkent´te ortaya çıkan günlük 30 tonluk tıbbi atık, yakılarak gaza dönüştürülüyor.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı´nca yürütülen uygulamayla, Başkent´in 25 ilçesini kapsayan toplam 100 devlet hastanesi, askeri ve özel hastane, 2 bin 45 özel poliklinik, medikal laboratuar, hayvan hastanesi, veterinerlik hizmeti veren poliklinik, 375 aile sağlığı merkezi, 32 diyaliz merkezi ve 7 güzellik merkezinin bulunduğu toplam 2 bin 559 kuruluştan, günde ortalama 30 ton tıbbi atık toplanıyor.
Büyük hastanelerden her gün, bazen de günde 2 kez tıbbi atık topladıklarını belirten Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, küçük sağlık kuruluşlarından ise kapasitesine göre haftada 1 veya 3 kez atık topladıklarını ifade ettiler.
SAĞLIKLI DEPOLAMA
Ankara´da tıbbi malzeme kullanan sağlık kuruluşları, kırmızı poşetlerde topladıkları tıbbi atığı, özel korunaklı depolarda saklıyor. Daha sonra bu atıklar, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı´nın, tıbbi atık taşımaya uygun dizayn edilen 13 araçla, eğitimli personeli tarafından depolardan teslim alınıyor.
-GÜVENLİ TAŞIMA
Yetkililer, bu işte görevli personelin, enfeksiyon tehlikesine karşı koruyucu elbise ve maskenin yanı sıra kesici ve delici maddelere dirençli eldiven ve çelik tabanlı ayakkabıyla donatıldığını söylediler. Araçların her gün yıkanarak dezenfekte edildiğini ifade eden yetkililer, taşıma ve imha işleminin, AB standartlarına uygun ve sağlıklı şekilde gerçekleştirildiğini vurguladılar.
-DÜNYAYA ÖRNEK TESİS
Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi, yılda 100 bin ton ara depolama, 100 bin ton gazlaştırma - yakma ve yılda 200 bin ton nihai depolama kapasitesine sahip ünitelerinden oluşuyor. Tesiste ayrıca tıbbi atıklar için 300 tonluk bir soğuk hava deposu da bulunuyor.
Teknolojisi ve teknik kapasitesiyle Türkiye´de tek olan Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi´nde, endüstriyel atıklar da gazlaştırılarak bertaraf ediliyor.
Her biri saatte 7.5 ton endüstriyel ve tıbbi atık yakma kapasitesine sahip 2 üniteden oluşan tesis, saatte 15 ton atık bertaraf edebilme kapasitesine sahip bulunuyor. Atıklar bu tesiste 1100 ile 1500 C derece arasında, gazlaştırma teknolojisiyle bertaraf ediliyor.
Endüstriyel ve tıbbi atıkların yakılma işlemi sırasında her iki ünitede açığa çıkan gazdan elde edilen “syngaz” da elektrik enerjisine çevrilerek, tesisin ısıtmasında kullanılıyor. Gazlaştırılma işlemi sonunda kalan % 7-8 arası kül ise nihai depolama alanlarında inşa edilen özel membranlı lodlarda (yalıtımlı bölme) sağlık ve çevrenin korunmasıyla ilgili uluslararası standartlara uygun şekilde depolanıyor.
-ENDÜSTRİYEL ATIK VE KÜL, ANALİZDEN GEÇİRİLİYOR
Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı´na getirilen endüstriyel ve tıbbi atıklardan alınan numuneler, tesiste bulunan laboratuvarda analizden geçilerek; atığın, niteliğine, tehlike derecesine göre sınıflandırılıp, çevre sağlığı standartlarına uygun yöntemlerle yakılması sağlanıyor.
-“NİHAİ HEDEF, ANKARA´NIN ÇÖPÜNÜ YAKARAK, YÜZDE 90´INI YOK ETMEK”
Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Sincan Katı Atık Depolama Alanı´nda, Türkiye´nin en büyük kapasiteli endüstriyel atık ve tıbbi atık bertaraf tesisini kurduklarını söyledi. Kantur, AR-GE çalışma ve araştırmalarının ışığında, deneyimlerini, endüstriyel atıkların bertarafı için seferber ettiklerine dikkat çekti.
Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nde nihai hedefin, “Depolanacak atık miktarını en aza indirerek, depolama alanlarının ömrünü uzatmak, yeni çöplük alanlara ihtiyaç duyulmasının önlenmesi” olduğunu söyledi.
Tehlikeli atıklarda olduğu gibi, geri dönüşüm için ayrılan bölüm dışında, evsel atıkları da yakarak yok etmeyi planladıklarını bildiren Ali Kantur, “Hedefimiz, Ankara´nın çöpünü yakarak, asgari yüzde 90´ını yok etmek” dedi.
“BELEDİYE BÜTÇESİNDEN PARA ÇIKMADI”
Büyükşehir Belediyesi, bölgenin çehresini değiştiren ve bundan sonra da artı değer olarak ekonomiye katkı sunmaya devam eden Ankara Katı Atık Projesi´ni, bütçesinden tek kuruş harcamadan gerçekleştirdi.
“Ankara Katı Atık Projesi”nin, bu anlamda Türkiye´de ilk ve örnek nitelikte bir proje olduğunu vurgulayan Ali Kantur, “Gelişmiş ülkelerde çöplerin yok edilmesi, özellikle termal projelerin uygulanması, çok yüksek maliyetlere neden oluyor” dedi.
Ankara
21.11.2024