Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama alanında kurulan endüstriyel ve tıbbi atıkların yakılarak imha edileceği iki ünitenin yer aldığı tesis, yılda 100 bin ton ara depolama, 100 bin ton gazlaştırma ve yakma ile yılda 200 bin ton nihai depolama kapasitesine sahip ünitelerinden oluşuyor.
Tesiste ayrıca tıbbi atıklar için 300 tonluk bir soğuk hava deposu da bulunuyor.
Saatte 10 ton atık geri dönüştürülmek yerine yakılıyor
Teknoloji ve teknik kapasitesi ile Türkiyede tek olan ve bu yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacak Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisinde endüstriyel atıkların yakılarak imhasına başlandı.
Her biri saatte 5 ton endüstriyel ve tıbbi atık yakma kapasitesine sahip 2 üniteden oluşan tesiste, saatte 10 ton atık,16 bin metreküplük bir oksijen balonu deposundan sağlanan oksijen desteği ile 1200 ile 1500 derece arasında sıcaklıkta yakılıyor.
Katı atıkların yakılma işlemi sırasında her iki ünitede açığa çıkan gazdan saatte 10 megawatt elektrik enerjisi elde edilecek. Yakılma işlemi sonunda kalan yüzde 7-8 arası kül ise nihai depolama alanlarında inşa edilen özel mebranlı lodlarda depolanacak.
Uluslar arası şirket başkanı depolanacak yer yok diyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını
yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Ankara Katı Atık Projesinde nihai amacın depolanacak atık miktarını en aza indirerek, depolama alanlarının ömrünü uzatmak, yeni çöplük alanlara ihtiyaç duyulmasının önlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Atıklarda olduğu gibi, geri dönüşüm için ayrılan bölüm dışında evsel atıkları da yakarak yok etmeyi planladıklarını söyleyen Ali Kantur, Asıl amacımız Ankaranın çöpünü yakıp asgari yüzde 90ını yok etmek dedi.
`Teknopark kurmak yolunda hızla ilerliyoruz`
Mamak Çöplüğünden sonra Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanında oluşan Endüstri parklarının bilimsel yöntemlerle hazırlanan plan ve projeler doğrultusunda yükseldiğine dikkat çeken Ali Kantur, Teknopark kurma yolunda hızla ilerliyoruz diye konuştu.
Çöpün miktarını, niteliğini ve diğer tüm koşulları dikkate alarak yeni ve özgün projeler geliştiren AR-GEnin alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini arttırma konusunda özenle çalışıldığını belirten Ali Kantur, çöplük alanlarında kullandıkları teknolojinin tamamının kendi üretimleri olduğuna dikkat çekti.
Ankara
21.11.2024