Tarih: 22.10.2014 10:16

Tohumculuk Toplantısı Düzenlendi

Facebook Twitter Linked-in

 Polatlı’nın  Sanayi, turizm, eğitim şehri olmadan  tarım şehri olduğunu belirten Akdeniz, ‘’ Ülkemizde tarım arazileri kısıtlıdır.  Sürekli artan nüfusu beslemek için sabit kalan hatta yapılaşmayla azalan tarım arazilerinden daha fazla ürün almamız gerekmektedir.’’ dedi.

Polatlı Konak Güldeste Salonunda gerçekleştirilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sertifikalı tohum tanıtım toplantısında konuşan Polatlı Ziraat odası Başkanı Zekai Köseoğlu ise ilçenin önemli bir tarım merkezi olduğunu belirtti.  Tarımsal üretim açığının kaliteli tohumla giderilebileceğini dile getiren Köseoğlu,  şunları söyledi:  ‘’ülkemizin güvenliği ve huzuru için gıda maddelerinin tamamını veya büyük bir kısmını üretmek zorundayız.  2012 yılında nüfusumuz 1 milyon artmış. Yıllık 150 bin ton civarında un üretimimiz artmaktadır.  Ülkemizde bu hububatı üretmek zorundayız.

 2000 yılında 100 bin ton civarında sertifikalı tohum üretimimiz var. 2013 yılında bu rakamlar 400 bin tonlara çıktı.  Sertifikalı arpa üretimimiz ise 2000 yılında 4-5 bin ton civarında idi 2013 yılında 80 bin ton civarına çıktı.  Sertifikalı tohum üretimini artırmak zorundayız.  Yıllık 150 bin ton un açığını verim sertifikalı tohum kullanarak kapatabiliriz. Tarım arazilerimiz sabit ancak verimli ve kaliteli tohumları kullanarak üretim açığını kapatabiliriz.’’

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkan Vekili Alper Şahin, "Sertifikalı tohumculuk konusunda Türkiye`de yapılan çalışmalar ve " ve "Türkiye tohumculuğunun dünyadaki yeri ve son 10 yılda yapılanlar" konularında açıklamalarda bulundu. Şahin, ‘’ Gıda ve giyim sanayine hammadde sağlayan bitkisel üretimin temel kaynağı olan tohum üretimi doğrudan etkileyen en önemli girdilerden birisidir.  Günümüzde gıda güvenliği, üretim alanlarının kısıtlanması gelişen ve kalabalıklaşan dünyanın beslenme ihtiyaçları tohum ve tohumculuğun önemini daha da artırmaktadır.     Bu gün Dünya’da sertifikalı tohum nasıl üretiliyorsa ülkemizde de aynı sistemle üretim yapılmaktadır.’’  şeklinde konuştu.

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Tarım Ankara İl Müdür Vekili Ali Elçin, tarımda verim ve kalitenin artırılmasında sertifikalı tohum kullanımının önemli olduğunu, kullanımının artırılması gerektiğini söyledi.  

 Daha sonra Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı Koordinatörü Müfit Şimşek,   Gıda Tarım ve İl Müdürlüğü uzmanları Aysel Gökçe ve Turgut Sümer sertifikalı tohumun önemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Soru cevap bölümüyle sona eren toplantıya,  Polatlı Belediye Başkan Yardımcısı Muhsin Akdeniz Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkan Vekili Alper Şahin, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Tarım Ankara İl Müdür Vekili Ali Elçin, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı Koordinatörü Müfit Şimşek,    Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu,  Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse,   Gıda Tarım Ve Hayvancılık Tarım Ankara İl Müdür Vekili Burhanettin Sütçü,  muhtar  ve üreticiler katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —