TÜRKİYE, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN AYRILDI

TÜRKİYE, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN AYRILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 121'inci toplantısında kabul edildi. Bu nedenle de İstanbul Sözleşmesi ismini aldı.

Sözleşmede Türkiye de dahil 46 ülkenin imzası yer alıyordu.

32 ülke sözleşmeyi yürürlüğe koyarken, 11 ülke ise imzası bulunmasına rağmen sözleşmeyi yürürlüğe koymadı.

Türkiye sözleşmeyi yürürlüğe koyan ilk ülkeler arasında yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi, 24 Kasım 2011'te Meclis'teki tüm partilerin ortak oylarıyla kabul edildi. Son dönemde Türk aile yapısına zarar verdiği, eşcinsel ilişkileri ve evlilikleri özendirdiği gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi tartışmaların odak noktası olmuştu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı: 

“Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”