Sincan Belediyesi’nin ilçedeki hanımlar için hizmete sunduğu Hanımlar Konağında sağlık toplantılarının ilki yapıldı. Belli periyotlarla uzman doktorların ağırlanacağı konakta, meme kanseri anlatıldı. Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Can Yağmurdur tarafından meme kanserinin belirtileri, hanımlara düşen görevler ve kansere yakalandıktan sonra yapılması gerekenler sıralandı. Erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Yağmurdur, düzenli muayene ve sağlıklı beslenmeyle riskin %34- 40 oranında düştüğünü söyledi.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Yaşamı boyunca kadının memesinde bir sertlik fark etmesi ya da ağrı gelişmesi sık rastlan bir durum olduğunu belirten Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Can Yağmurdur, memede fark edilen sertliklerin, kitlelerin ve değişikliklerin büyük bir çoğunluğu kanser olmadığını söyledi. Yağmurdur, meme kanserinin en kolay taranabilen ve erken teşhisi hayat kurtaran bir kanser türü olduğunun da altını çizdi. Erken teşhis ile hayat kurtarıldığını belirten Yağmurdur, hanımların bilinçli olmasını gerektiğini söyledi.
Henüz meme kanserini kesin önleyen bir yöntem olmadığını söyleyen Yağmurdur, günümüzde bilinen tek yöntemin erken tanı olduğunun da altını çizdi. Erken tanı sayesinde, meme kanserinin getirdiği sorunların büyük oranda çözülebildiğini belirten Yağmurdur, yaşam süresinin ve kalitesinin önemli ölçüde arttırılabileceğini söyledi.
40 YAŞ ÜZERİ DİKKAT ETMELİ
Bazı özellikleri taşıyan kadınlarda, meme kanserinin daha sık görüldüğünü söyleyen Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Can Yağmurdur, “Risk faktörlerini taşıyan kişilerin mutlaka meme kanserine yakalanacakları söylenemez. Sadece, bu faktörleri taşımayanlara göre, daha fazla meme kanserine yakalanma olasılıkları olduğunu biliyoruz. Bu faktörleri taşımayan kişiler de meme kanserine yakalanabilir. Meme kanserine yakalanan kadınların yarısı, bu risk faktörlerini hiç taşımamaktadır. Bu nedenle, risk faktörlerinin taşımayan kişiler de olağan kontrollerini yaptırmalıdır.” dedi.
Meme kanserine yakalanmada ileri yaş faktörünün çok önemli bir faktör olduğunu belirten Yağmurdur, yeni meme kanseri tanısı konan kadınların % 70’inin 50 yaş üzeri olduğunu belirtti. 50 yaş üzerindeki her kadın, mutlaka yılda bir defa hekime başvurarak muayene olması gerektiğinin altını çizen Yağmurdur; ailesel durum, çocuk sayısı, östrojen hormonu tedavisi, alkol sigara kullanımı ve beslenme şeklinin meme kanserine neden olabileceğini dile getirdi. Kırk yaşına gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gerektiğini söyleyen Yağmurdur, her yıl veya iki yıl ara ile mamografiyi ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Elli yaşından sonra, kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmesi ve mamografi dediğimiz meme filmini her yıl çektirmesinin şart olduğuna değindi.
KANSERDEN KORUNMA YOLLARI
Meme kanserinden korunma yollarını da sıralayan Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Can Yağmurdur; “Yoğun egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığı gözlendi. Bu nedenle, tüm kadınlara egzersiz yapmayı öneriyoruz. Meme kanseri ile beslenmenin de önemli ilişkisi var. Sebze ve meyveden zengin beslenme, ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulması öneriyoruz. Günlük gıda alımına C vitamini, betakaroten gibi antioksidanların eklenmesinin koruyucu etkisi olduğu için bol bol tüketilmeli. Kısaca, şişmanlığın azaltılması, alkol alınıyorsa bırakılması, hafif egzersiz yapılması(haftada 4 saat tempolu yürüyüş), sebze ve meyvenin bol tüketilmesi gibi basit önlemler ile meme kanseri riski % 30-40 oranında azaltılabilir.
MEMEDE SERTLİK VARSA UZMANA GÖRÜNÜN
Meme kanserinin belirtilerini anlatan Yağmurdur, “Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle, derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği, memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması, şekil değişikliğinin meme kanseri için önemli belirtiler olarak sıralayabiliriz. Eğer bir sertlik hissedilirse derhal bir uzmana görünmeli. İhmal edilmemelidir.” dedi.
ERKEKLERDE MEME KANSERİ OLABİLİR
Kadınlara kıyasla daha az görülmekle birlikte, erkeklerde de meme kanseri görülebildiğini söyleyen Yağmurdur, 1993-1997 yılları arasında, erkeklerde görülen meme kanseri oranı % 50 artış gösterdiğine değinerek erkeklerinde dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Ankara
24.11.2024