Hasan BOZKURT - BUGÜN GAZETESİ
Mahkeme kararıyla vatandaşlara ödenen kaçak elektriğin parası 36 milyon abonenin faturasına yansıtılacak. Vatandaş elektriği şimdikinden daha zamlı kullanmak zorunda kalacak. Tasarıyla Yargıtay`ın vatandaş lehine aldığı kaçak ve TRT payına ilişkin kararlar yok hükmünde sayılıyor. Sadece 2014 yılı için yaklaşık 5,8 milyar liralık paranın iadesi yapılsa bile yine elektrik faturalarına ekleme kolaylığı getirildi.
Karara by pass
Ayrıca abonelerin tepki gösterdiği kesme-açma bedeli ile sayaç okuma parası da tasarıyla kalıcı hale getiriliyor. Hükümet kanun tasarısının gerekçesine ise "Şirketler 5,8 milyar liralık kaçak parasını öderse batar" yazdı.
Vatandaşın parası gasp ediliyor
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, BUGÜNe açıklama yaparak sert tepki gösterdi. Deniz, "Hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmaktadır" dedi. Hükümetin vatandaşın cebinden elini çekmediğini dile getiren Deniz, Devlet eliyle vatandaşın cebindeki para gasp ediliyor. Vatandaş daha önce bankalara peşkeş çekilmişti şimdi de elektrik dağıtım firmalarına peşkeş çekiliyor dedi.
AiHM`e götürürüzSayaç okuma, açma kapama ücreti gibi tüketicinin şikayetçi olduğu bedellerin de kalıcı hale getirildiğine dikkat çeken Deniz, Tasarıda abonelerin gereksiz yere ödedikleri paralarla ilgili yargıya gidilemeyeceğine ilişkin hüküm var. Hiçbir hukuk devletinde böyle bir şey olmaz. Vatandaşın hak arama özgürlüğü anayasal teminat altındadır. Bu açık anayasa ihlali değerlendirmesi yaptı. Deniz, tasarıyı Anayasa Mahkemesi ve AİHMe götüreceklerini söyledi.
Tüketicide rahatsızlık üst noktada Yargıtay kararı sonrasında yüzbinlerce abonenin, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına, Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurduklarına işaret eden Deniz, "Başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu gösteriyor" dedi.
Yurt genelinde birçok kişi faturalarında yer alan kayıp kaçak bedelinin iade edilmesini istedi.