Bütünşehir yasasının Yenimahalleye etkileri nasıl oldu?
Yeni büyük şehir yasasının bizimle ilgisi yok. İl sınırlarının değiştirilerek yapılan yerlerde bütün Ankara il sınırları büyükşehre bağlı oldu. Tabi ki büyükşehrin yükü arttı. Biz hizmeti yerinde yapılırsa daha faydalı olur diye düşünüyoruz şimdi merkeze alındı hizmet. Vatandaş ilçelerde, köylerde samanlık ya da ahır yapacaksa Büyükşehir Belediyesinden planını geçirecek yani bütün siyasilerin, partilerin programında biz hizmeti yerinde merkezden yerele kaydıracağız diye programlarında olduğu halde bu büyükşehir yasası ile yerelden hizmeti merkeze aldılar. Ne kadar verimli olacağı bundan ne kadar memnun kalınacağını da yaşayıp göreceğiz.
Uygulamalarınızda değişiklik oldu mu?
Bu yasa ile ilgili bir tek şey var, bizim üçte birimiz olan Çayyolu bölgemizi aldılar tabi ki Yenimahalle ekonomik olarak siyaseten ve prestij olarak güç kaybetti vatandaş ta bunun farkında.
Sosyal demokrat bir partinin de mensubusunuz dolayısıyla bakış açınıza ters düşen noktalar oldu mu?
Başka biri olsa 800 işçi fazlalığımız var. Onları başka bir zihniyet olsa kapıya koyardı. Biz sosyal demokrasi en yüce değerdir diyen bir partiyiz. Emeğin hakkını korumak zorundayız. Ben bir tek kişiyi işten atmadım. Yasalar neyse öyle devam etti. Ama emekli olanlar olur, başka iş bulanlar olur, 70-80 kişi onlar da disiplin suçu işleyenler. 3 bin kişiden 20-25 kişi suç işler burada disiplini sağlamak için de onu yapmak lazım. Göreve geldiğim günün 6. Yılı bitti 6 yıldır 2. Gün maaş ya da ikramiye ödemedim. Devlete borçlarımı gününde ödedim. Bu emeğe değer vermeden geçiyor. Devlet memuru da işçisi de gününde maaşını aldı. Tercihimiz hep emekten yana oldu.
Meclisin etkinliği yeni büyükşehir yasasıyla azaldı mı? Güçlü merkez zayıf meclise doğru bir yönelim var.
Bağımsız ilçe belediyelerinin yetkileri bugün büyükşehir olmayan bir ilin ilçe belediyesinin yetkileri büyükşehir ilçelerine nispeten daha güçlü. Çünkü imar planlarını kendisi yapıyor, şehri kendi planlıyor her şeyi kendine ait. Metropol ilçelerde bir kısım yetkiler ve devletten gelen gelirin %40ı Büyükşehre gidiyor. Ayrıca çeşitli caddeler büyükşehrin, caddeler büyükşehrin, sokaklar bizim öyle bir karmaşa var o veya biz iş yapmazsak o da icabında vatandaş gözünde haksız eleştiriye biz de haksız eleştiriye uğrayabiliyoruz. Yani bu bütün şehir yasası önümüzdeki dönemde tekrar elden geçirilebileceği belediyeler birliğinde de encümendeyim. Orda da tartıştığımız konulardan tekrar gözden geçirilebileceğini düşünüyorum ve aksaklıkların giderilmesi için başka tedbirlerin alınabileceğini düşünüyorum. Biz buraya hizmet yapmaya geldik. Büyükşehir belediyesi bizi engelliyor iktidar AKP bizi engelliyor bu bahanedir. Borçlu belediye aldık, ben bunların hepsini bilerek belediye başkanlığını kabul ettim
Belediyenin sivil toplum kuruluşları arasındaki nasıl bir dayanışma olmalı?
Hem hemşeri derneklerine hem demokratik kitle örgütlerine hem kamusal denekler önem veriyorum onlar için odalar açtık salonlar verdik. Çeşitli ulaşım imkânları sağlıyoruz. Ramazan aylarında, muharrem aylarında her türlü desteği veriyoruz. Bana göre demokratik kitle örgütleri de siyasi partiler kadar demokrasinin vazgeçilmez unsurları. Örgütlü toplumlarda demokratik kurallar daha çok yerleşmiştir. Türk toplumu ne kadar örgütlenirse siyasetçileri de doğru iş yapmaya o kadar yönlendirir. Toplum örgütlensin ama iktidarların yan bahçesi olmasın. Doğru yapılan işleri de yanlış yapılan işlerde de yüreklice söyleyebilsin. Bunu yaptıkları anda iktidardaki kendine çeki düzen getirecektir, kaynakları doğru kullanacaktır, alınan kararlar toplumu daha fazla kucaklayacaktır. Bizdeki bakın sendikalar iktidarların yamağı oldu. Vurduğunda ses getirecek, doğru kararları alkışlayacak yanlışlara hiç acımadan eleştirecek demokratik kitle örgütleri lazım. Sendikalarda bu yok. Herkes bir siyasi partinin arka bahçesi olma yolunda. Bu da toplumu kucaklamıyor. Ben bunu önemsiyorum ne derneği olursa olsun. Ne amaçla kurulursa kurulsun. Yeter ki ülkeye katkısı olsun kazana bir tas su atsın. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü için, cumhuriyetin değerlerini yaşatmak için çok büyük bir vazife görüyorlar.
Yakacık Köyünün mahalleye dönüşmesi sonrasında burada yer alan hobi bahçeleri nasıl düzenlendi?
Köylülerin ve hak sahiplerinin şikayetleri üzerine 1500 TL para alarak belediyenin verdiği ölçülerde yapılanmasına olanak sağladık. Hiç kimseyi mağdur etmeden orda dönecek iltiması, rüşveti de önlemiş olduk.