Yenimahalle Belediyesi ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle düzenlenen yarışmada en çok pil toplayanlar ödüllendirildi.
Toplamda 2 bin 690 kg atık pil toplandı
6 ay süren projeyle toplamda 2 bin 690 kg atık pil toplanırken, yarışmanın birincisi 915 kg atık pil toplayan Öğretmen Kubilay Ortaokulu oldu.
Dev satranç takımı ödülünü okul yönetimine teslim eden yetkililer, duyarlılıklarından dolayı okul yönetimine ve öğrencilere teşekkür ettiler.
Piller hangi hastalıklara neden olur
Pillerin çevre ve insan sağlığı üzerinde oldukça büyük zararları olduğunu söyleyen yetkililer, “Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak doğaya verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır. Yani Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. Buda ekosistemin altüst olmasına doğadaki dengelerin bozulmasına neden olur” dedi.
Projeyle pillerin doğaya ve doğada bulunan tüm canlıların sağlığına verebileceği zararların önüne geçtiklerini de belirten yetkililer, pillerin neden olduğu hastalıklar konusunda da, “Atık pillerin insanlarda neden olduğu hastalıkların en başında, nörolojik bozukluklar, merkezi öfke sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir” diye konuştu.
Ankara
21.11.2024