Tarih: 15.11.2019 21:10

YOKUŞ’TAN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE BAŞKANLIĞI KURULMALI

Facebook Twitter Linked-in

Yokuş, “Ülkemizdeki madde bağımlıları sayısının 2.850 bine ulaşmıştır. Cezaevlerinde halen 320 bin tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Uyuşturucudan dolayı cezaevinde olan tutuklu ve hükümlü sayısı da 75 bindir. Neredeyse her 4 tutuklu veya hükümlüden biri uyuşturucu satıcısıdır.Bu sayı her yıl artarak devam etmektedir. Uyuşturucu kullanımının yaş aralığı ise 11 ila 35 arasıdır. Uyuşturucu maddeler, her köşe başında satılır hale geldi. Aileler endişeli ve evlatlarını bu çevreden uzak tutamıyorlar.”

MADDE BAĞIMLILILARI SUÇA YÖNELİYOR

Yokuş, madde kullananların çeşitli suçlara karıştığını belirterek, “Madde kullananlar; hırsızlık, gasp, cinayet, şiddet ve fuhuş gibi suçları rahatlıkla yapma kapasitesine sahip olabiliyorlar. Bununla birlikte, madde kullanan kişilerin de aile fertleri maddi ve manevi sorunlarla bu batağa saplanıyor.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DE YASALAR YETERSİZ

“Yasalarımızdaki yaptırım ve cezaların yetersizliği, madde kullanımını teşvik etmektedir. Şöyle ki, bu işin ticaretini yapanlara caydırıcı cezalar verilmemektedir. Bu nedenle ülkemizde “torbacı” adı altında on binlerce satıcı bulunmaktadır. Ayrıca her ne kadar ülkeyi yönetenler, ülkemize uyuşturucu sokanların adlarını telaffuz etmeseler de, uyuşturucu baronları ile PKK terör örgütü birlikte hareket etmektedir. Hatta bu örgütler, ülkemiz üzerinden Avrupa’ya çok yoğun uyuşturucu trafiği oluşturmaktadır.”

Yokuş, AB Uyuşturucu Ajansının 2019 yılı raporundaki verilerek dikkat çekerek,“Türkiye’de bir yıl içerisinde ele geçirilen eroin miktarı, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ele geçirilen miktarın çok üzerinde bulunuyor. Raporda, uyuşturucu kaçakçıları için önemli bir transit ülke olan Türkiye’de,“doz aşımı” kaynaklı ölümlerin, son on yılda ciddi oranda arttığına dikkat çekiliyor.”

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE BAŞKANLIĞI KURULMALI

Yokuş,uyuşturucuyla mücadele de öncelikle ailelerin bilinçlendirilmesini, okul çağında çocuğu olan ailelere seminerler verilmesi gerektiğini ifade ederek, uyuşturucuyla mücadelenin sürdürülebilmesi adına bir başkanlık kurulması gerektiğini ifade etti.

Yokuş, “Uyuşturucu ile mücadele konusunda kamu kurumları rasyonel bir çalışma yapamıyorlar. Bu hususta Uyuşturucu ile Mücadele Başkanlığı kurulmalıdır. Uyuşturucu ile mücadele kurulacak başkanlığın sorumluluğunda olmalıdır. Hayati öneme sahip olan uyuşturucu sorunuyla Emniyet Genel Müdürlüğündeki bir narkotik şube müdürlüğünün ilgilenmesi bilindiği gibi yetersiz kalmaktadır.

Milli eğitim bakanlığı, İlköğretim müfredatından başlamak üzere, her yaş grubuna uygun şekilde, uyuşturucu maddelerin zararlarıyla ilgili kapsamlı çalışmalar yapmalı ve çocuklarımızın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.

UYUŞTURUCU KULLANLARI TEDAVİYE TEŞVEK ETMELİYİZ

Yokuş, uyuşturucu madde kullananların tedaviye istekli olmadığını ve tedavi merkezlerinin yetersiz olduğunu belirterek “ Uyuşturucu batağına düşen gençlerimizi tedaviye istekli ve cevap verebilecek konuma getirmek için uzmanlar tarafından çalışmalar yapılmalıdır. Gençlerimize örnek olacak şekilde kamu spotları hazırlanmalıdır. Özellikle daha önce uyuşturucu bağımlısı olan ve bu illetten kurtulup hayata atılan gençlerimizin başarılarından oluşan kısa film, belgesel, seminer gibi etkinlikler düzenlenmesi bağımsı olan gençlerimize teşvik unsuru olacaktır.

TEDAVİ MERKEZLERİ YETERSİZ KALIYOR

“Ülkemizdeki Anatem merkezleri ne yazık ki madde bağımlılığı tedavisinde yetersiz kalmaktadır. Gençlerimizi rehabilite edecek şekilde tedavi merkezleri oluşturulmalıdır. Bu merkezin içinde sosyal tesisler, meslek edindirme kursları gibi kapsamlı olmalıdır. Uyuşturucu tedavisi görenler, tedavi sonrasında belli aralıklarla, psikolog veya psikiyatristlerden oluşacak uzmanların denetiminde olmalıdır.”

UYUŞTURUCU SİGARADAN DAHA TEHLİKELİDİR

Yokuş, Ak Parti İktidarı ve özellikle Sayın Cumhurbaşkanı sigara ile mücadele de kararlı bir tavır sergilediği aynı hassasiyeti uyuşturucu için de gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Sigaradan daha zararlı olan, gençlerimizin geleceğini karartan uyuşturucu ile mücadelede gerekli hassasiyet ne yazık ki gösterilmiyor. Eğer cezaevlerindeki her dört mahkum ve tutukludan birisi uyuşturucu satıcılarından oluşuyorsa, yine cezaevlerindeki en büyük suçlu grubunu uyuşturucu tacirleri oluşturuyorsa,  çözüm odaklı yöntemlerin bir an evvel başlatılmalıdır” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —