Van depremlerinden sonra afetlerle mücadelenin temel dayanağı olacağı iddiasıyla; meslek örgütleri, üniversiteler, sivil toplum örgütlerinin düşünceleri ve kaygıları dikkate alınmaksızın çıkarılan ve çeşitli illerde yer alan bazı metruk kamu yapılarının yıkılması ile başlatılan Kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun Uygulama Yönetmeliğine karşı JMOnın açtığı dava sonucu "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu" tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.
JMO, yaptığı yazılı açıklamada 6306 sayılı yasa ve Kentsel Dönüşüm Projeleri" depreme dirençli kentlerimiz yerine "kentsel imar rantlarını" dönüştürmenin bir aracı olmanın ötesine geçemediği iddiasında bulundu.
6306 Sayılı yasanın çıktığı günden 2014 Temmuz ayına kadar toplam 148 alan, detaylı araştırma ve inceleme yapılmadan Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edildiğini beyan eden JMO, riskli alan ilan edilen iller arasında 27 alan ile İstanbul başı çekmekte olup, İstanbul`u sırasıyla Ankara, İzmir Gaziantep ve Adana illerinin yer aldığını belirtti.
İlan edilen riskli alanların %47`sinin İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Adana gibi 5 büyük ilimizde yoğunlaşması, deprem riskinden ziyade "imar ve konut rantıyla" alakalı olduğunu belirten Oda, Hakkari, Adıyaman, Aksaray, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Düzce, Iğdır, Isparta, Karabük, Uşak, Tunceli, Şırnak, Tekirdağ, Muğla, Manisa, Kayseri gibi Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre 1. ve 2. Deprem bölgelerinde yer alan illerimizde bir tane dahi bile kentsel dönüşüm projesinin uygulanmadığına dikkat çekerken, 2011 yılında Van`da yaşanan depremlerden sonra kentlerimizi deprem tehlikesinden kurtaracağı iddiası ile 2012 yılında çıkarılan düzenlemenin sorunu çözmekten uzak olduğunu, niyetin asıl olarak rantsal dönüşüm olduğunu yazılı olarak ifade etti.
Meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının üniversitelerin, yerel idarelerin içinde yer aldığı geniş katılımlı kararlarla konunun bir bütün olarak yeniden ele alınarak imar, planlama, afet, kentleşme, yapı üretim ve denetim süreçlerinin yeniden tanımlanması gerektiğini belirten Oda yazısında, kentlerimiz ve yaşam çevrelerimiz rant alanı olmaktan çıkarılması vurgusunda bulundu
Ankara
23.11.2024