Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı ve aynı zamanda Zafer Çarşısı'nın yöneticisi Müslüm Küçükarzuman, "Yedi yıl önce Zafer Çarşısı'nda yapılan restorasyon/sağlamlaştırma çalışmasının şimdi tekrar depreme karşı yapılacak olması hem esnaf hem de kamuoyunda ‘Zafer Çarşısı yeterince güçlendirilemedi mi? Depreme karşı hala dayanıksız mı' soruları ile birlikte bir belirsizliği ve mağduriyeti de beraberinde getiriyor." dedi.
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı ve aynı zamanda kendi kırtasiye dükkanının da bulunduğu Zafer Çarşısı'nın yöneticisi Müslüm Küçükarzuman, Zafer Çarşısı'nın depreme karşı güçlendirme çalışmasının Çarşı’nın üzerinde planlanan gençlik merkezi projesi öncesindeki bir hazırlık aşaması olarak gündeme geldiğini belirterek, "Zafer Çarşısı depreme dayanıksızmış. Şimdi aldığımız bilgilere göre tekrar yeni bir güçlendirme çalışması yapılacak, ardından gençlik merkezi projesine başlanacak. Çarşı esnafını ve kırtasiyeci esnafını temsilen belediye ile şifahen yaptığımız görüşmelerden öğrenmemiz neticesinde, 2014 yılında başlayıp, 2016 yılında biten depreme karşı restorasyon/güçlendirme çalışmasının şimdi yeniden yapılacak olması nedeniyle ortada Zafer Çarşısı esnafı adına bir mağduriyete yol açacak bir durumla karşı karşıyayız. Yedi yıl önce Zafer Çarşısı'nda yapılan restorasyon-sağlamlaştırma çalışmasının şimdi tekrar aynı amaçla yapılacak olması hem esnaf hem de kamuoyunda ‘Zafer Çarşısı yeterince güçlendirilemedi mi? Depreme karşı hala dayanıksız mı' soruları ile birlikte bir belirsizliği de beraberinde getiriyor." dedi.
Oda Başkanı Küçükarzuman, "Ankara’nın en eski kitap, kırtasiye, hobi malzemelerinin satıldığı ve büyük bir sergi salonunun bulunduğu büyük çarşılarından biri olan Zafer Çarşısı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kararıyla 2014-2016 arasında yapılan depreme karşı güçlendirme çalışmasının ardından yeniden aynı amaçla tadilata giriyor. Biz de o dönemde restorasyon sürecinde dükkanlarımızı boşaltıp iki yıl boyunca çarşının üzerindeki betonarmeye kurulan çadır stantlarda çektiğimiz sıkıntıyı tekrar yaşamamak adına Büyükşehir Belediyesi'nden esnaf için bu kez konteyner gibi daha korunaklı bir yapı talep ettik. Çarşıda toplam 71 dükkan var, 40'ı faaliyette. Çalışmanın yapılacağı sergi salonunun arka kısmında kalan 14 esnaf olarak bizi yukarıya çarşının üstüne kurulacak olan 20 konteynere yerleştireceklerini söylediler. Konteynerlerin eni 2 metre, uzunluğu da 8 metre olacak. Büyük dükkanlara iki konteyner verilecek. Eski dönemde yapılan restorasyon çalışmasında dışarda çadırlarda kaldığımız süre içinde tadilattaki dükkanlarımızın kirasını ödememiştik, bu kez boşalttığımız dükkanların kirasını ödeyeceğiz. Tekrar aynı uygulama yapılabilir, esnaftan tadilat sürecinde kira alınmayabilirdi. Seçimden önce çarşının güçlendirilmesi planlanıyor ancak henüz yapılan bir çalışma yok. Burası tarihi bir çarşı, sit alanı, yıkılamaz, değiştirilemez. Projenin detaylarını bilmiyoruz, elimize resmi bir yazı ulaşmadı, proje bizlere sunulmadı.Toplantılarda şifahen konuşuyoruz. Esnaf bilgi sahibi değil. Büyükşehir Fen İşleri Daire Başkanlığı projeyi yürütecek ama elimizde bir bilgi yok. Çarşıyla ilgili bir simülasyon olduğu ifade ediliyor ama biz bunu görmedik. Dolayısıyla projedeki bu belirsizlik esnaf olarak bizleri endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.
ESNAFIN GÜVEN SORUNU
Esnafın 10 yıllık sözleşmesinin bittiğini, yapılan üçer yıllık sözleşmelerde de sona gelindiğini belirten ve güçlendirmenin ne zaman başlayacağı, ne kadar süreceği ve ne zaman yerlerine geçeceklerini bilemediklerini, dolayısıyla bir güven sorununun ortada olduğunu vurgulayan Küçükarzuman, şunları ifade etti: “10 yıllık sözleşmeler üçer yıllık yapıldı, onlar da bitti. Bundan sonra Anfa’nın sorumluluğu devralacağı, bizlerin de onlarla muhatap olacağı, sözleşme yapılacağı söyleniyor. Seçime birkaç ay kaldı, biz henüz dükkanları boşaltmadık, restorasyon çalışmaları da başlamadı. Güçlendirmenin seçime kadar biteceği belli değil, yönetim değişirse bizim durumumuz ne olacak? Proje seçime kadar tamamlanacak mı? Esnafın sözleşmesi yenilenecek mi? Aşağıya tekrar inebilecek miyiz? Aynı dükkanlarımıza yeniden girebilecek miyiz? Seçimle beraber belediye yönetimi değişirse muhatabımız kim olacak? Yeni yönetim sözleşmesi biten biz esnafı tanıyacak mı? Bir çalışma yapılacaksa bizlere de danışılmalı, görüşlerimiz alınmalı, beraber çözüm önerileri geliştirilmeli. Şeffaf, katılımcı belediye anlayışı böyle olmalı. Esnaf olarak toplantı talep ettik, belediye başkanı ile görüşemedik. Esnaf elbette dükkanlarına dönmeyi umut ediyor, güvencemiz yok, bir garanti istiyoruz.”