Seçim ve seçim sistemi Siyaset Bilimi disiplininin en önemli ana konularından birisini teşkil etmektedir. Halkın kendisini yönetecek olan yönetici sınıfı seçmek için kullanabileceği tek araç seçim mekanizması olmalıdır. Farklı yöntem ve tarzda uygulanan seçim sistemlerinin ortak amacı nihai yönetici sınıfını belirlemekse,
Siyasal kampanya hazırlıklarının önemli aşamalarından birisi de siyasi partinin listelerde göstereceği aday seçme işlemidir
Seçmen davranışlarını açıklamaya çalışan adayların hitabetinden duruşuna eğitiminden inanışına, aile yaşantısından mesleki başarısına kadar uzanan tüm özellikleri siyasi partilerin adaylarında özellikler aramaktadırlar.
En genel ifadeyle halkın kendi kendisini yönetmesi olarak tanımlanan demokrasinin en önemli enstrümanı seçim mekanizması olmalıdır. Halk iradesinin yönetimde egemen olmasına aracılık eden seçim kavramı demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru ve ülke yönetimi şekillenmesinde anahtar bir rol oynamalıdır.
Ancak
Seçimlere üç ay kala Başkent`te hemşerisine, akrabasına, eşine, dostuna, partilisine kısaca tribünlere oynayan aday adayları boy gösterirken şehrin cadde ve sokaklarında milyonlarca lira harcayıp afiş ve pankart görüntüsü kirliliğinden geçilmezken asıl olan seçmeni kimin nasıl temsil edeceği konusu bir muamma.
Ak Parti temayül yoklamasında 568 aday arasından birinci bölge için 18 ikinci bölge için 14 milletvekili için oy kullanırken Ak Pertinin Ankaralı ve ağır ağabeylerinden Emrullah İşler,Cihan Ankara,Ercan Kınacı Adem Ceylan,Murat Köse, ilk beşte yer almaları yerel adayın önemini sergilemiştir.
MHP ise Merkez yoklaması ile yapacağı aday belirlemesinde Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Prof. Dr. Mustafa Erdem,Yaşar Yıldırım,Mehmet Aslan,Selçuk Coşkun gibi isimler Ankaralı yerel adaylar öne çıkarken
CHP de ise 29 Martta yapılacak ön seçimli aday belirlemesinde parti içinden hemşeri ve partililerin ön seçim oylarını almaya çalışan partide şu veya bu sebepten hasbelkader görev yapmış Genel Başkan Kılıçtaroğlu na kendini yakın gören seçmenini ve halkı temsil noktasında kendini hiç sorgulamadan aday adayı olarak yola çıkmış adaylar diyelim ki 2.4.6.8 ci olarak ön seçimden çıktılar! adayların hitabetinden duruşuna eğitiminden inanışına, mesleki başarısına kadar uzanan tüm özellikleri taşımıyorlarsa diğer siyasi seçmenlerin üzerinde etkisi ne olabilir ki?.
Ön seçimden aldıkları oyları artırabilecekler mi?
İster kredi çek, ister borç bul yatır beş bin lira adaysın vesselam... Bu kadar basit mi adaylık.
Bu adaylar diğer siyasi partilerin Ankaralı Yerel adayları ile siyasi arenada halkı nasıl ikna ederek CHP yi iktidara taşıyacaklarını merak ediyorum doğrusu.