Değerli dostlar, hepimiz biliriz ki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ulusuna en büyük armağanıdır. Bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Cumhuriyet haktır, Cumhuriyet Hukuktur, Cumhuriyet özgürlüktür, Cumhuriyet adalettir, Cumhuriyet Milli irade demektir.
Kısacası Cumhuriyet fazilettir.
Cumhuriyet bir ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet yönetim biçimidir.
Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşinin zıttıdır. Türk Milleti, işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği savaş sonucu ülkemiz özgürlüğüne kavuşmuştur. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir.
Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere yani bizlere hatta bizden sonrakilere bıraktığı bir mirastır. Bu mirasa yeterince sahip çıkıldımı derseniz ben yeterince sahip çıkamadığımızı düşünenlerdenim.
28 Ekim 1923 günü Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki vekilleri Çankaya köşküne davet etti. Bu davette birçok misafirlerde vardı. Mustafa Kemal Atatürk, bütün katılımcıların yemek yediği sırada hafif bir şekilde bardağına vurdu ve o meşhur sözü söyledi. "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz!".
Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin Cumhuriyet yönetim biçimi ile yönetilmesi gerektiğini ve yarın yani 29 Ekim 1923 itibariyle bu yönetim şeklinin anayasaya eklenmesi gerektiğini belirtti. Bütün salon heyecanlıydı ve gururluydu.
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilanından önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.
Değerli dostlar Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisinde kürsüye çıkarak, Cumhuriyeti ilan etmek için uzun bir konuşma yaptı. Konuşmasının sonunda ise bu söz damgasını vurmuştur; "Türkiye Cumhuriyeti Mesut, Başarılı ve Muzaffer olacaktır".
Cumhuriyet ilan edilmişti ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı doğrultusunda 29 ekim 1924'teki etkinlikler Cumhuriyet bayramı kutlamaların başlangıcı oldu. Meclis Anayasa Komisyonu tarafından düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiş, böylece Cumhuriyet'in ilanının bayram olarak kutlanması 1925 yılında çıkarılan bir kanunla Cumhuriyet bayramı olarak kabul edilmiştir. Cumhuriyet bayramı her ne kadar geçmiş yıllarda görkemli törenlerle kutlansa da son yıllarda bu kutlamalar çok sönük kalmaktadır. O günden bu güne 98 yıldır 29 Ekim Cumhuriyetin kuruluşu bayram olarak kutlanmaktadır.
Doksan dokuzuncu yılını kutlayacağımız Cumhuriyet bayramında Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe hitabesindeki "Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk İstiklalini, Türk cumhuriyetini ebediyen korumak ve kollamaktır. İhtiyaç duyduğun güç, damarlarındaki asil kanda bulunmaktadır." Sözünü unutmadan hafızamıza kazımamız gerektiğine inanıyorum.
Türk Milletinin 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlu olsun.