Hüseyin Boran

Tarih: 23.05.2023 19:37

EMLAK VERGİSİ

Facebook Twitter Linked-in

Çok değerli okuyucularım, öncelikle 28 Mayısta yapılacak olan 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkemiz, milletimiz ve halkımız için hayırlara vesile olmasını diler, ülkemize huzur, mutluluk ve barış getirmesini temenni ederim. 18 yaşını doldurmuş Her vatandaşımızın Anayasal görevi olan seçme hakkını sandığa giderek oyunu kullanması gerekir.
Değerli okuyucularım, bu haftaki yazımda Mayıs ayı emlak vergisi 1. Taksit dönemi nedeniyle Emlak Vergisinden bahsedeceğim; Bilindiği üzere; 1319 sayılı Emlak vergisi kanununa göre, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Bina Vergisine tabidir. Bu kanuna göre bina tabiri, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsamaktadır. (Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina kapsamında yer almaz).
Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödemektedir. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olup, vergilerini payları nispetinde öderler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
Aynı zamanda yine aynı kanun hükümlerine göre de ülkemiz sınırları içerisinde bulunan tüm arsa ve arazilerde arazi vergisine tabidir.
Emlak vergisi belediyelerin en önemli gelirlerinden biri olup, her yıl belediyelerce tahsil edilmektedir. Taşınmaz sahipleri bu vergilerini ait olduğu belediyeye tek seferde ödeyebileceği gibi mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte de ödeyebilme imkânına sahiptirler. Emlak vergisi arsa, arazi, mesken ve işyerleri için farklı oranda asgari rayiç değerlere göre belediyelerce hesaplanarak tarh, tahakkuk ve tahsil edilmektedir.
Diğer taraftan brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen ve tek meskeni bulunanlar; hiç bir geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından tahsil ettikleri emekli aylığı, dul aylığı, yetim aylığı, ölüm aylığı ve maluliyet aylığından ibaret olan vatandaşlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde emlak vergisinden muaftırlar. Bu durumda olan emlak vergisi mükelleflerinin ilgili belediyeye bildirimde bulunması gerekmektedir. Aksi halde belediyelerce emlak vergisi tahakkuk ettirilerek tahsilat yapılmaktadır.
Emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin tahsilat birimlerine bizzat başvurularak nakden veya kredi kartı ile ödenebileceği gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (gib) sayfasından, anlaşmalı bankalardan, e- Devlet’ten, PTT yoluyla veya belediyelerin internet Web sitelerinden kredi kartı ile de ödenebilmektedir.
Emlak vergilerini iki taksitte ödeyen vatandaşların 1.Taksit ödemeleri 1 Mayıs itibariyle başlamış olup, 31 Mayısta sona ermektedir.
Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi ve ilan ve reklam vergisi mükellefi olan okuyucularımın cezaya düşmemeleri için 1. Taksitlerini 31 Mayısa kadar ilgili belediyelere yatırmaları gerekmektedir.
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —