Hüseyin Boran

Tarih: 12.03.2021 18:08

KİRA BEYANNAMESİ

Facebook Twitter Linked-in

Değerli okurlarım, yine bir köşe yazıma başlarken tüm okuyucularıma sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler diliyorum. Bilindiği üzere Bitlis'ten gelen haberle ülke olarak kahrolduk, Bingöl'den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu 11 vatan evladımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun Allah bir daha böyle acıları ülkemize yaşatmasın. 

Bu günkü köşe yazımın konusu, kirada gayrimenkulleri olan okuyucularımı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere, ev, işyeri, vb. mal ve hakların kiraya verilmesinden dolayı sağlanan gelirler Gelir Vergisi Kanununa göre gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de elde edilen gelirler vergi dairelerine  beyan edilerek tahakkuk eden verginin ödenmesi gerekmektedir.

Kira gelirlerinde en önemli unsur kiranın tahsil edilmiş olmasıdır. Tahsil edilmeyen kira tutarı beyannameye dahil edilmemesi gerekir. Tahsil edilen kiralar  hangi dönemde tahsil edilmişse o dönemin kira beyanına eklenmelidir. Örneğin 2020 yılı kira beyannamesine eklenecek gelirler 2020 ve öncesine ait tahsil edilen kira gelirlerden oluşmaktadır.

Kira gelirleri eğer yabancı para birimi ile tahsil edilmişse, tahsilatın yapıldığı Merkez Bankası döviz alış kurundan hesap yapılır.

2020 yılında konut kira geliri 6.600 TL'yi aşanlar, işyeri kira geliri brüt tutarı 49.000 TL sınırını aşanlar, stopaj ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelir tutarı 2.600 TL'lik beyan verme sınırını aşanlar 2021 yılı mart ayı sonuna kadar kira beyannamelerini vermek zorundadırlar.

Beyan edilecek gelirleri sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan oluşanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Hazır Beyan sistemi kullanılarak gelirlerini beyan edebilirler. Bu sistemde, vergiye tabi gelirler diğer çeşitli kaynaklardan topladığı verilerle tespit edilerek, mükellefin beyannamesi hazırlanmakta ve internet ortamında mükellefin bilgisine sunulmaktadır. Mükellef bu verilerin doğruluğunu tespit ettikten sonra beyannameyi onaylaması gerekiyor. Daha sonra tahakkuk eden vergi (Mart – Temmuz) aylarında iki taksit halinde ödenmesi gerekiyor.

Kira gelirinin ilgili dönemde beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, mükellefler vergi istisna hakkını kaybetmektedir. Diğer taraftan beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen vergi için vergi ziyaı cezası kesilmektedir. Ayrıca vergi tutarı üzerinden de  gecikme faizi uygulanır, beyan verilmemesi halinde ise iki kat 1. derece usulsüzlük cezası kesilmektedir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —