Genel olarak basının sorunlarının tartışıldığı ortamlarda, yerel basının sorunları özel tartışma konusu olmaktadır. Gerek yerel gazetelerin işlevi, gerekse yönetim ve örgüt sorunları bugün ele alınması zorunlu konular arasında yer almaktadır. Yerel basın işletmecileri (sahipleri) basın tanımına daha uygun ve toplumda işlevsel olabilmesi için farklı bir örgütlenmeye ve yönetim anlayışına yönelmeleri gerekmektedir.
Gazetenin toplumsal bir kurum olarak haber vermek, öğretmek, doğru yolu göstermek ve ticari, ekonomik ve endüstriyel gelişmeler için uygun ortam hazırlamak amacıyla önemli görevler yaptığı artık kabul edilen bir gerçektir. Yine gazetelerin toplumsal bir kurum olarak kamuoyunu yarattığı, baskıcı yönetimlerde de, gazetenin, yöneticilerin sesi, buyruklarını duyuru aracı olduğu bilinmektedir.
Ülkemizde bugün gönüllü çalışmalar yaparak toplum geneline büyük yararlarda katkı sağlayan birçok dernek bulunuyor.
Dernek bilgi birikim ve deneyimlerini birleştirerek toplumun tüm kesimlerine ulaştırabilen özveri ve sabırla hiçbir menfaat beklemeden vermenin erdemini eyleme dönüştüren bir topluluktur.
Dernek çatısı altında yapılan çalışmaların temelinde, kendi iç zenginliklerini başkaları için düşünüp üye gazeteciler için hayata geçirilen faaliyetler göstermelidir
Sözde Sincan da kurulan Ankara Yerel Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Ömer Uzun verdiği bir demeçte ‘´gazetelerinin kangren haline gelmiş sorunlarına da neşter vurmayı planlıyor´´ söylemleri şahsımı hiç ilgilendirmediği gibi iki gazeteci dışında gazeteci üyesi olmayan bir dernek amacına nasıl ulaşır bunu da anlamış değilim.
Sincan´da daha önceden İbrahim Keskin´in Başkanı olarak kurulan yerel gazeteciler derneğinin dağılması için çeşitli entrikalar çeviren, Ömer Uzun hangi akla hizmet ederek dağılan derneğin Başkanını yanına alarak tekrar yeniden bir dernek kurup, Ankara genelindeki gazetecileri bir çatı altında toplayabileceğini ve birlik beraberlik içerisinde çalışacağını söyleyebiliyor. Benim aklım almıyor.
Dahası var dernek üyeliğini güçlendirebilmek için bir gazeteciye gidip falan üye oldu, diğerine gidip falan üye oldu entrikaları ile bir iş yaptıklarını sananlar şunu unutmasınlar ki hiç kimsenin aklıyla alay edemezsiniz. Yalan dolanla bir yere varamazsınız. Hiç kimsenin fikrini sormadan ben yaptım oldu diyemezsiniz.
Gazeteciler vatandaşı tarafsız doğru haberlerle bilgilendirmesi gerekir. Derneğin başkanı,yönetimi ve üyeleri siyasi hiçbir partinin yönetiminde olmadan, siyasi düşüncelerini yansıtmadan, kimsenin arka bahçesi olmadan, özgür yayın yapabilen birliktelik sağlayabilecek gazetecilerden oluşmalıdır.
Tarafsız olarak kurulan gazeteci derneğinde bir siyasi partinin ilçe yönetiminde bulunacaksın. O zaman nasılgazetelerinin kangren haline gelmiş sorunlarına neşter vuracaksın? Bu tutum ve davranışlarla Ankara genelinde yerel gazetecileri temsil edemezsin. Ancak yönetime aldığın kurucu sayısına hükmedebilirsin sayın başkan.
Ne yaparsan yap demeçlerinde genellemeden vazgeç kimlerle irtibat halinde isen isim belirterek diğer gazetecileri töhmet altına alma.