Belediye,mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçları karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan,idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. Yerel yönetimlerin özerk bir yapıda olması, yani kendi kararlarını kendilerinin alma hakkı bulunması, yerel yönetimlerin en önemli özellikleri arasında yer almaktadır.
Halk tarafından belediye başkanlarının hizmet performansı sorgulanırken aynı seçimle beş yıllığına göreve gelmiş olan ve kent halkının pek de tanımadığı belediye meclis üyelerinin, seçildikleri kent için neler yapıp yapmadığı hiç gündeme gelmez.
Oysa belediye meclis üyeleri, yerel demokrasi açısından son derece önemli bir işleve sahiptir. Seçmenler, seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarının çözülmesini, daha yaşanabilir bir kente ulaşmayı istemektedir.
Peki, belediye meclis üyeleri seçildikten sonra o kent adına ne yapmaktadır? O kentin sağlıklı ve yaşanabilir olması yönünde nasıl bir faaliyette bulunmaktadır? Sadece meclis toplantılarına katılıp el indirip kaldırarak apar topar geçen kararları oylayıp, ardından her toplantı için “huzur hakkı” ücretini alarak görevlerini yaptıklarına mı inanmaktadır? Belediye meclis üyeliğinin anlamı ve işlevi bu mudur?
Maalesef ülkemizdeki belediye meclis üyelerinin büyük bölümü bu önemli görevin içini boşaltarak algılamakta, yerel demokrasinin önemli bir parçası oldukları bilinci ile hareket etmemektedir. Hatta, zaman zaman yargıya da yansıyan biçimiyle, belediye meclis üyelerinin bir bölümünün imar yolsuzluklarına karıştıkları, özellikle imar komisyonlarında bulunmak için gayri ahlaki biçimde çok ciddi çıkar çatışmalarına girdikleri, belediyedeki nüfuzlarını yandaşlara çıkar sağlamak için kullandıklarına tanık olunmaktadır.
Ankara Anakent ve ilçe belediyelerinde görev yapan meclis üyeleri kentleri için yaptıkları bir şey varsa Ankaralılar´a anlatmaları gerekmektedir. Bunu yapmaları, hem kendi onurlarına, hem de belediye meclis üyeliğinin kurumsal kimliğine saygı duyulması için kaçınılmaz bir görevdir. Böylece yerel demokrasinin gerçek anlamı ve işlevine yaklaşması yönünde de önemli bir başlangıç yapılacaktır.
Basına yansıyan haberlerden zaman zaman muhalefet partilerine mensup belediye meclis üyelerinden bazılarının Ankara kent gündemi ve belediye faaliyetleri ile ilgili soru önergeleri verdikleri,bazı olumsuz uygulamaların engellenmesi için kabul ve cevap dahi verilmeden red edilen önergelerle mücadele etmeye çalıştıkları görülmektedir.
Özellikle Büyükşehir için iktidar partisinden olan belediye meclis üyelerinin Ankara kentinin sorunlarının çözülmesine dair şimdiye dek ne yaptıkları konusunda Ankaralıların hiçbir bilgisi bulunmamaktadır. Melih Gökçek´in verdiği kararları onaylamak dışında ne yapmışlardır? Bu kararlara hiç itiraz eden ya da tartışan bir meclis üyesi çıkmış mıdır? Kentin kronikleşmiş ya da ciddi akut sorunlarına yönelik hangi öneri ve çalışmayı gerçekleştirmişlerdir.
Taktir Ankaralı seçmenin