Recai Irmak

Tarih: 30.09.2022 15:23

SÜFLİ!

Facebook Twitter Linked-in

Değerli dostlar bugün bazı kelimelere ve bunların anlamlarına kafayı taktım. Dilimizde artık çok kolay ve rahatlıkla kullanılan sözler halini alması gençlerin bu kelimeleri sık, sık sorması üzerine TDK sözlüğünden anlaşılır şekilde anlamlarını sizinle paylaşmak istedim. Daha iyi bir araba, daha iyi bir telefon ve daha rahat bir yaşantının olmasını istemek Süfli’lik olarak nitelenmesi nedeniyle sözlüğümüze daha çok Arapçadan ve Farsçadan geçen deyimleri sırası ile ele alıp siz sayın okuyucularıma sunmak istedim.

Hadi başlayalım;

EDEPSİZ:

Edepsiz kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. edepsiz kelimesi anlamı şu şekildedir:

 Utanılacak işleri sıkılmadan yapan, utanmaz, sıkılmaz, terbiyesiz (kimse)

CİBİLLİYETSİZ:

Cibilliyet kelimesi, yine dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Cibilliyet kelimesi Arapça kökenlidir. Cibilliyet kelimesinin anlamı şu şekildedir:

Yaradılış olduğu gibi, sülale anlamını da taşımaktadır.

ÇÜRÜK:

Çürük kelimesinin TDK sözlüğe göre 6 farklı anlamı vardır.

Çürük kelimesinin kökeni Türkçe dir.

sözlük anlamı şu şekildedir:

Sıfat Çürümüş olan, Sağlam ve dayanıklı olmayan, Vurmak  veya sıkıştırmak yüzünden vücutta oluşan mor leke, İş göremez, hastalıklı, Sağlam bir temele veya kanıtlara dayanmayan, sakatlanmış veya lekelenmiş.

ÇİRKEF:

Çirkef kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.

Çirkef kelimesi Farsça kökenlidir. Çirkef kelimesi anlamı şu şekildedir: Pis, iğrenç  ve bulanık su, İğrenç ve bulaşkan (kimse veya şey)

ÇAPULCU: Düzene aykırı davranışlarda bulunan kişi ya da gruplara yönelik kullanılan küçümseyici ve hakaret için kullanılan bir ifade.

HAŞHAŞİ: Şii Hasan Sabbah’ın kurucusu olduğu, tarihte ilk suikastı gerçekleştiren intihar eylemcileri katilleri ifade etmek amacıyla kullanılan, sıfat

MONŞER: Türkiye cumhuriyeti milletini siyaseten tanıyamayan, batılı ve elitist yaşam tarzları nedeniyle halktan kopuk olan figürlere ev diplomatlara  yönelik kullanılan ifade. 

SÜRTÜK: Sürtük kelimesinin anlamı şu şekildedir; Vaktini çok gezerek geçiren, evinde oturmayan kadın veya aynı anda birden fazla kişiyle gönül eğlendiren kadın. Argo konuşmalarda da ise hayat kadını.

SÜFLİ: Süfli, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.

Süfli kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: Aşağı, aşağılık, bayağı, adi, Kılıksız, pis kılıklı, hırpani

SOYSUZ: Soysuz kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Soysuz kelimesinin  anlamı şu şekildedir:

Soyunun özelliklerini yitirmiş olan (kimse, bitki vb.), dejenere olmuş. Biyolojik ve toplumsal ölçüler yönünden göze batacak kadar kötüye giden (kimse), dejenere, Kötü tanınmış, ahlaksız.

ÖLÜ SEVİCİ: Ölü seven, ölü ile cinsel ilişkide bulunan, nekrofil.

TEZEK: Yakacak olarak kullanılmak üzere kurutulmuş büyükbaş hayvan gübresi (dışkısı). 

VİRÜS: Bulaşıcı hastalıkları yapan mikrop. Bilgisayarda genellikle yazılımlara zarar vermek ereğiyle yaratılan, disket değiş tokuşu yoluyla bilgisayarlara bulaşabilen, öteki yazılımları kendisinin çalıştırılabilir bir kopyasını da içerecek biçimde güncelleştiren, değiştiren, sistemin olağandışı davranışlarına yol açan, yüklenen bilgilere vb. zarar veren yazılım.

YALAKA: Söz götürüp getiren, söz taşıyarak arabozan, dedikoducu, boşboğaz, sırnaşık, ikiyüzlü, dalkavuk, arsız, onursuz, sürtük (kimse),

ZÜRRİYETSİZ: Zürriyet kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Zürriyet, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.

Zürriyet kelimesinin anlamı şu şekildedir, Döl, soy sop, sülp, çocuğu olmayan.

Bir birimize söylenmeyecek sözler diye düşünüyorum ama maalesef bu kelimeleri çok rahatça söyleyen kişiler toplumumuzda görülmektedir.

Herkese hayırlı haftalar.

 


 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —