Sevgili okurlarım, bu günkü yazımda TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve milyonlarca vatandaş ve işyeri sahibinin beklediği borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi yasalaşarak yürürlüğe girdi.
Kabul edilen yasaya göre, 30 Nisan 2021 ve öncesinde beyana dayanan vergilerde verilmesi gereken beyannamelerin vergi, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları, 2021 yılı için 30 Nisan 2021 tarihine kadar tahakkuk eden vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, gecikme cezaları, idari para cezaları, SGK tarafından tahakkuk ettiği halde ödenmemiş, sigorta primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezaları ile belediyelerin vergi alacakları da düzenleme kapsamında yer almaktadır.
Ayrıca bu kapsamda, belediyelerin su, atık su ve katı atık ücretleri, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak.
Diğer taraftan Motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene yapılmasına da izin verilecektir.
Protesto edilmiş senet, karşılıksız çıkan çek, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yapılan düzenlemeyle dikkate alınmayacaktır. Ayrıca yapılandırma KYK borçlarını da kapsamaktadır. Matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergiler, ikişer aylık dönemler halinde azami 6 eşit taksitte ödenebilecek.
Yasayla, borçlarını yapılandırmak isteyenler 31 Ağustos'a kadar ilgili kamu kurumuna başvuruda bulunarak. Yapılandırılan borçlarını peşin veya 18 taksitle ödeyebilecekler. Ödemeler 30 Eylül 2021 'de başlayacak.
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri için yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahları belli oranlarda arttırabilecekler.
Belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip ödenmesi gereken tutarlar 120 eşit taksitte ödenebilecek.
Yapılandırma işlemleri yasa yürürlüğe girdikten sonra ilgili kurumlara yapılacak başvurularla yapılandırma işleri yapılabilecek. Buna ilişkin tebliğ ve düzenlemelerin önümüzdeki günlerde yayımlanarak duyurulması beklenmektedir